Kozel Bock

01.08.2014 21:28

Celkové množství piva 50 l


 

  • Základní sladina: 18% 50 BE

  • Hořkost: EBU

  • Barva: EBC

  • Procento alkoholu:

  • Seznam ingrediencí pro výrobu piva

  • Množství a druhy sladu:

  • Plzeňský slad - 9 kg

  • Vídeňský slad - 2 kg

  • Mnichovský slad - 1 kg

  • Cara Blond Malz - 1 kg

  • Celkem 13 ks sypání

  • Množství chmele: hořký chmel 285 gramů 3,5% alfa kyselin - Hallertauer Perle, Aromatický chmel 85 gramů 3,6% Saazer Doldenhopfen

  • cca 1 litr tekutých kvasnic

  • 36 litrů vody na vystírku

  • 16 litrů vody pro dolití

  • Druh kvašení: spodní svrchní

  • Pivo je vyrobeno, jako pivo spodní dvoustupňovým infuzním rmutováním.

  • Vystírka při 56°C po dobu 20 min.

  • Pomalu ohřejeme na 63°C a zařadíme prodlevu 20 min.

  • Pomalu ohřejeme na 73°C a zařadíme prodlevu 60 min.

  • Odrmutování provedeme při teplotě 76°C, pauza 15 minut

  • Chmelovar

  • Chmelovar vaříme 90 min. Dávkuje se chmel do dvou dávek. První část na začátku (185 gr. dávky), druhá část t.j. 85 gramů 5 minut před koncem varu.

  • Potom mladinu ochladit na 14°C a zakvasit.

  • Hlavní kvašení a ležení

  • Hlavní kvašení probíhá při teplotě 16°C přibližně 9 dnů, později snížit teplotu na 11°C. Sekundární kvašení při teplotě 9°C po dobu 30 dní. Potom při snížené teplotě 8°C dokvašovat ještě 20 dní.