Kreysakovo pivo Plzeňského typu

01.08.2014 21:26

Kreysakovo - pivo plzeňského typu

  • Celkové množství piva 15 litrů

  • Seznam ingrediencí pro výrobu piva - dvourmutové

  • Slad 4,5 kg

  • Chmel 22 gramů

  • Kvasnice spodní tekuté

  • 15 litrů vody

  • voda pro dolití dle potřeby

  • Zahřát vodu na 40°C a potom smíchat se sladem a za stálého míchání ohřát na 53°C a 10 min prodleva na této teplotě.

  • Po 10 min. slít 2/3 objemu tekutiny do jiného hrnce a zbylou 1/3 zahřát na 63°C, po zahřátí nechat 15 minut odpočívat a potom zahřát na 73°C. Při této teplotě nechat 20 min. odpočívat a potom rychle zahřát do varu a 20 minut povařit. Po povaření vše vylít do odstaveného zbytku a přitom intenzivně míchat.

  • Výsledná teplota by měla být 63°C. Po dosažení této teploty, 1/3 celého objemu slít (při výrobě černého piva přidat do této odlité 1/3 pražený slad, jako barvivo a nechat až do konce výroby - tento slad se nesmí vařit) a zbylé 2/3 zahřívat na 73°C. Po dosažení teploty nechat 20 min. prodlevu a potom rychle vařit 20 min.

  • Smíchat s odloženým zbytkem a výsledná teplota by měla být 73 - 75°C (neměla by překročit 77°C). Po dosažení této teploty nechat 30 min. odpočívat a potom celý obsah přecedit přes plachetku nebo síto do hrnce. Zbytek mláta se propláchne vodou 70°C teplou v množství asi 2 litry. a znovu přecedit (autor popisuje, že proplachoval až 5 litry, pivo bylo, ale slabší ...

  • Potom sladinu přivedeme k varu a chmel rozdělíme na 1/2 a tuto přidáme na začátku vaření. Druhou 1/2 potom rozdělíme opět na 1/2 a jednu polovinu přidáme v polovině vaření, t.j. po 45 min. a zbytek 5 minut před koncem. Celý chmelovar trvá 90 min., potom vypneme oheň a necháme 20 min. odpočívat. Ochladíme co nejrychleji na 8°C. Po ochlazení přidáme 100 ml kvasnic, zamícháme a necháme kvasit při teplotě do 10°C 5 - 7 dní.

  • Čas ke stáčení poznáme nejlépe tak, že když foukneme do pěny, která se už začíná propadat, tak tato pěna se již neuzavře na hladině.

  • Pivo stočíme a necháme zrát při teplotě do 4°C, nejméně 21 dní.

  • Poznámky: kvasnice při zakvášení rozmíchat v 1 l mladiny, několikrát přelít z nádoby do nádoby, aby se provzdušnily a potom vylít do celého objemu. Na konci kvašení sebrat z piva deku (kvasnice), nesmí přijít do piva a stáčet čisté.