Pšeničné pivo weissbier

01.08.2014 21:56

Pšeničné pivo weissbier


 

  • Infuzní způsob

  • Celkové množství piva cca 20 l

  • Seznam ingrediencí pro výrobu piva

  • 2 kg světlý slad

  • 3 kg pšeničný slad světlý

  • 35 gramů poloraný červeňák ve třech dávkách

  • 15 l vody - vystírka, 10 - 11 l vody - vyslazení

  • 7 - 10 gr. svrchních kvasnic (sušené)

  • Vystírku provést do 15 litrů vody 44°C, 10 min. míchat

  • Ohřát na teplotu 55°C, 15 min. prodleva

  • Ohřev na 65°C, 30 min. prodleva, jódová zkouška

  • Ohřev na 73°C, 30 min. prodleva, jódová zkouška

  • Ohřev na 78°C, 30 min. prodleva a následně scedit

  • Po scezení propláchnout 10 - 11 litry teplé vody 78°C

  • Chmelovar 90 min. - rozdělíme chmel na tři díly. První díl nasypeme cca 10 min. po začátku varu, druhý díl v polovině a poslední díl cca 5 min před koncem

  • Schladit na zákvasnou teplotu (10 - 12°C)

  • Kvašení - zakvašení provést pomocí svrchních nebo spodních kvasnic - druh, co kdo sežene. Během kvasného procesu je nutno sbírat pěnu (tzv. deku) na hladině

  • Doba ležení 2 - 3 týdny