Vartáš – podzimní pivo

01.08.2014 22:07

Vartáš – podzimní pivo


 

  • Recept je asi na 40 L mladiny

  • Dekokčně 1 rmut

  • Suroviny:

  • slad světlý, plzeňský – 5kg

  • slad mnichovský – 1,5kg

  • slad vídeňský – 1,5kg

  • granulovaný chmel (alfa 5,5%) – 125g

  • vystírací voda – 30L

  • Postup:

  • vystírka – 40°C následně pauza 15 min

  • zápařka – 53°C následně pauza 15 min

  • 1. rmut cca 1/2 celkov. objemu

  • 62°C – 20 min

  • 73°C – 25 min

  • 100°C – 10 min

  • potom celé dílo ohřát na 75°C a pauza 25 min

  • přivedeme celý objem na scedzovačku a pauza min. 20 min

  • vyslazování vodou 75°C až po dosažení požadovaného EPM sníženého o cca 1° (odpar a zahuštěne při chmelovaru )

  • po scedení uvedeme do varu – chmelovar asi 75-80 min

  • dávkování chmele:

  • 30% - 10 min po začátku varu

  • 50% – po 35 min od začátku varu

  • 20% – 15 min před koncem varu

  • po ukončení chmelovaru celý objem roztočíme a necháme min. 25 min v klidu.

  • Následně schladíme na 8 –10 °C a zakvasíme pivovarníckymi kvasnicemi

  • Primární kvašenie asi 7 dní – teplota do 10°C

  • Ležení 20 - 25dní – teplota max. 4°C