Vartáš – podzimní pivo
Vartáš – podzimní pivo
-
Recept je asi na 40 L mladiny
-
Dekokčně 1 rmut
-
Suroviny:
-
slad světlý, plzeňský – 5kg
-
slad mnichovský – 1,5kg
-
slad vídeňský – 1,5kg
-
granulovaný chmel (alfa 5,5%) – 125g
-
vystírací voda – 30L
-
Postup:
-
vystírka – 40°C následně pauza 15 min
-
zápařka – 53°C následně pauza 15 min
-
1. rmut cca 1/2 celkov. objemu
-
62°C – 20 min
-
73°C – 25 min
-
100°C – 10 min
-
potom celé dílo ohřát na 75°C a pauza 25 min
-
přivedeme celý objem na scedzovačku a pauza min. 20 min
-
vyslazování vodou 75°C až po dosažení požadovaného EPM sníženého o cca 1° (odpar a zahuštěne při chmelovaru )
-
po scedení uvedeme do varu – chmelovar asi 75-80 min
-
dávkování chmele:
-
30% - 10 min po začátku varu
-
50% – po 35 min od začátku varu
-
20% – 15 min před koncem varu
-
po ukončení chmelovaru celý objem roztočíme a necháme min. 25 min v klidu.
-
Následně schladíme na 8 –10 °C a zakvasíme pivovarníckymi kvasnicemi
-
Primární kvašenie asi 7 dní – teplota do 10°C
-
Ležení 20 - 25dní – teplota max. 4°C