Výroba piva se sníženým obsahem alkoholu

31.07.2014 21:17

Postup pro přípravu 30 litrů:

a) světlé či polotmavé pivo – 1,5 kg zvolené směsi sladů (např. 800 g pšeničného a 700 g bavorského nebo 1000 g bavorského a 500 g světlého)

b) černé pivo – 2 kg vhodné směsi sladů (např. 1.500 g karamelového, 300 g barevného a 200 g světlého)

Vystírá se cca 8 litry vody 40oC a teplota zvyšuje na 52oC. Přidá se malá špetka kyseliny citronové a po 10 minutách se za stálého míchání přilévá vroucí voda až do dosažení teploty 75oC.

Po 30 minutách se dílo přivede k varu, v případě černého piva se přimíchá 150 g melty (možno též 100 g kávy), zcedí se a mláto důkladně promyje horkou vodou.

Po doplnění na objem 35 litrů se provede chmelovar obvyklým způsobem s dávkou dle vlastní chuti, např. 50 g (tmavé jen 35 g) žateckého červeňáku ve dvou až třech dávkách.

Mladina se stáhne do sudu a přisladí 20 tabletkami sacharinu.

Po zchlazení na zákvasnou teplotu se přidá velmi malé množství kvasnic (nejvýše desetina obvyklé dávky) libovolného typu a plný sud se dobře uzavře (zahradí ).

Po asi dvou dnech „hlavního kvašení“ se sud přemístí do lednice a ponechá nejméně týden (raději však 2-3 týdny) zrát. Pokud výsledný produkt dobře, ale ne nadměrně pění, je obsah alkoholu pravděpodobně 0,5-0,7 %obj., při obsahu nad 1% již je v sudu velký přetlak. Podle toho je možno odhadnout úspěšnost celého procesu.