Weizen - Grodziskie
Celkové množství piva 20 l
-
Základní sladina: 8%
-
Hořkost: neuvedeno
-
Barva: neuvedeno
-
Procento alkoholu: neuvedeno
-
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
-
Množství a druhy sladu:
-
Pšeničný světlý slad 1000 gramů
-
Nakuřovaný slad 1500 gramů
-
Kvasinky: svrchní Sabrew S-33, nebo Safale S-04
-
Množství chmele: 50 gramů - Žatecký poloranný červěňák
-
Vařeno infuzním rmutováním
-
Sešrotované slady najednou vystíráme do 5 litrů vody o teplotě 40°C. Teplota by měla klesnout na 37°C a zde ponecháme odpočívat na této teplotě po dobu 30 min.
-
Potom přilijeme 2 litry vody, aby teplota vystoupala na 50°C, ale nutno důrazně míchat, aby nedošlo k místnímu přehřátí a ponecháme prodlevu 20 minut.
-
Další přídavek vody v množství 3 litry, zase nutno míchat a teplota nám vystoupí na 70°C. Ponecháme prodlevu 30 minut. Potom je nutno provést zkoušku zcukření.
-
Po úspěšném zcukření se přilijí další 2 litry vody a při 75°C se ponechá prodleva 30 minut. Potom provedeme scezování.
-
Nakonec provedeme vyslazení mláta celkem natřikrát a to v množství 6 litrů, 4 litry, a 3 litry vody
-
Chmelovar
-
Sladinu zahřejeme na 70°C, přidáme 30 gramů chmele, povaříme a po 30 minutách přidáme zbývajících 20 gramů. Vaříme 1 hodinu. Potom ochladíme na 20°C (nejlépe PET s ledem) a kvasíme při 15 - 20°C, cca 2 - 4 dny (podle prokvašení). Kdo chce může ještě pivo vyčeřit z kalů, nejlépe snad želatinou.
-
Hlavní kvašení a ležení
-
Dobu zrání si už určete sami, ale přibližně 2 - 3 týdny.