Weizen - Grodziskie

01.08.2014 19:00


 

Celkové množství piva 20 l

  • Základní sladina: 8%

  • Hořkost: neuvedeno

  • Barva: neuvedeno

  • Procento alkoholu: neuvedeno

  • Seznam ingrediencí pro výrobu piva

  • Množství a druhy sladu:

  • Pšeničný světlý slad 1000 gramů

  • Nakuřovaný slad 1500 gramů

  • Kvasinky: svrchní Sabrew S-33, nebo Safale S-04

  • Množství chmele: 50 gramů - Žatecký poloranný červěňák

  • Vařeno infuzním rmutováním

  • Sešrotované slady najednou vystíráme do 5 litrů vody o teplotě 40°C. Teplota by měla klesnout na 37°C a zde ponecháme odpočívat na této teplotě po dobu 30 min.

  • Potom přilijeme 2 litry vody, aby teplota vystoupala na 50°C, ale nutno důrazně míchat, aby nedošlo k místnímu přehřátí a ponecháme prodlevu 20 minut.

  • Další přídavek vody v množství 3 litry, zase nutno míchat a teplota nám vystoupí na 70°C. Ponecháme prodlevu 30 minut. Potom je nutno provést zkoušku zcukření.

  • Po úspěšném zcukření se přilijí další 2 litry vody a při 75°C se ponechá prodleva 30 minut. Potom provedeme scezování.

  • Nakonec provedeme vyslazení mláta celkem natřikrát a to v množství 6 litrů, 4 litry, a 3 litry vody

  • Chmelovar

  • Sladinu zahřejeme na 70°C, přidáme 30 gramů chmele, povaříme a po 30 minutách přidáme zbývajících 20 gramů. Vaříme 1 hodinu. Potom ochladíme na 20°C (nejlépe PET s ledem) a kvasíme při 15 - 20°C, cca 2 - 4 dny (podle prokvašení). Kdo chce může ještě pivo vyčeřit z kalů, nejlépe snad želatinou.

  • Hlavní kvašení a ležení

  • Dobu zrání si už určete sami, ale přibližně 2 - 3 týdny.