Zahraniční kuriozity

15.10.2014 13:56

Nejdéle servírující barman

Věříme, že někde v nějaké zapadlé hospodě docela klidně může být i starší barman, ale nebyli u něj lidé z Guinnessovy knihy rekordů, takže jakoby neexistoval. Zato Angelo Cammarata, ten tedy existuje.

Většinu života servíroval pivo a činil tak do svých 77 let. Dnes je mu už osmdesát a dělal by to dodnes, ale jeho synové museli bar, kde celý život pracoval, prodat.

S prodáváním piva zákazníkům začínal v den, kdy skončila americká prohibice 7. srpna 1933. O dva roky později pak jeho otec vybudoval svůj vlastní bar a Angelo Cammarata tam pracoval kromě krátké přestávky, kdy sloužil u námořnictva a bojoval ve 2. světové válce. Pak se vrátil a točil pivo dál.

 

 

Největší pivní sklenice na světě

Dva a půl metrů vysoká sklenice na pivo byla v jedné irské hospodě naplněna 1627 litry piva Guinness. A tím se tato sklenice zapsala do Guinnessovy knihy rekordů. Jak stylové.

Majitelé hospody s názvem Auld Dubliner Irish Pub obrovskou sklenici naplňovali několik hodin, zatímco asi 400 lidí tomu všemu přihlíželo (a samozřejmě náležitě popíjelo). Samotná sklenice vážila 408 kilogramů. Když se pak naplnila, váha stoupla na krásných 1.3 tuny.

 

 

Nejdražší lahev piva na světě

Pokud jste seriózní pivní sběratelé a nemáte hluboko do peněženky, rozhodně by vám neměl chybět tento kousek. Stojí v přepočtu pouhých 300 tisíc korun.

Ležák Lowebrau byl nalezen v troskách německého Hindenburgu poté, co ve vzduchu tato známá vzducholoď vzplála. V květnu roku 1937 se prodala lahev za 16 tisíc dolarů, takže jde o nejdražší prodanou pivní láhev. Dneska má ale samozřejmě cenu mnohonásobně vyšší.

Lahev byla sice žárem poničená, ale pivo v ní je dodnes nepoškozené. Nakonec skončila ve vlastnictví samotného pivovaru Lowebrau, které ho vystavuje ve svém muzeu.

 

 

Největší počet piva neseného na hlavě

Celkem 237 půllitrů piva dokázal unést a balancovat na hlavě John Evans v červnu roku 2010.

John Evans je ostatně odborník na balancování těžkých věcí na hlavě. Mezitím na ní měl například Mini Cooper.

 

 

Nejdelší cesta autem po pivních lahvích

Ano, i z takové věci se dá udělat světový rekord.

Jeden Číňan se rozhodl vytvořit světový rekord, když dal do dvou řad vedle sebe pivní lahve a přejel se po nich automobilem. Pivní lahve tvořili dráhu o 60 metrech a použito bylo celkem 1798 lahví.

Rekord probíhal v čínském městě Wenzhou. Řidič z Pekingu Li Guiwen celou svou připravenou trasu autem přejel za 8 minut a 29 sekund.

O stejný rekord se snažil již dříve v roce 2009, ale kvůli dešti mu sjela po jedné lahvi pneumatika a bylo po legraci.

Li Guiwen si tento rekord vymyslel po noci strávené chlastáním s přáteli. Ano, takhle vznikají rekordy. U piva.

 

 

Největší dům vytvořený z pivních tácků

Tři sta tisíc pivních tácků. Tolik jich bylo třeba na vytvoření tohoto skvostu.

Domek si z nich postavil jednadvacetiletý Sven Goebel a jeho obydlí se skládá z pěti místností, krbu, židlí a stolu – to vše včetně místa na sezení a stolu je výhradně z pivních tácků. Takže doufáme, že v tom krbu nehodlá někdy zapalovat.

Aby se stal rekordmanem, musel dokázat, že při stavbě nebylo použito žádného lepidla nebo jiného pojiva, aby tácky držely pohromadě. Jinými slovy, celá ta legrace mohla kdykoli spadnout.

Jakmile mu ale byl uznán rekord, sám to své dílo zničil.

 

 

Nejsilnější pivo na světě: krásných 55 procent alkoholu

Z tohohle piva se opravdu velice rychle opijete. Společnost BrewDog vytvořila pivo s názvem The End of History, které obsahuje 55 procent alkoholu. Kolik pak stojí taková sklenička? Nic moc, jenom téměř 15 tisíc korun v přepočtu.

A to jsme se ještě nezmínili, že lahve jsou zastrčené do vycpaných zvířat, převážně pak do veverek. Existuje ale také verze zastrčená do vycpaného králíka.

Na světě je pouze 12 lahví tohoto skvostného moku, takže se dá očekávat, že za pár let bude mít i nějakou cenu!

 

 

Nejtrpčí pivo na světě

Peterovi Fowlerovi už táhne na šedesátku, ale od roku 1975 vyrábí své vlastní pivo a neustále svou recepturu vylepšuje. Ve svém Pitstop Brewery vytvořil osmiprocentní pivo s názvem The Hop, které má hořkost 323 podle mezinárodní jednotky hořkosti.

Předchozí rekord hořkosti byl na nějakých 200.

Hořkost piva The Hop potvrdili dvě na sobě nezávislé laboratoře.

 

 

Nejvíc pobraných pivních půllitrů: dvacet kousků

Když pracujete jako číšník v české hospodě, musíte se naučit nosit pivní půllitry po více kusech. Je u nás ale někdo, kdo jich dokáže pobrat naráz více než 20 kousků? Pokud ano, měl by zavolat nějaké lidi z Guinnesovy knihy rekordů, protože právě tolik je v současnosti světový rekord.

Reinhard Wurtz z Austrálie díky tomu porazil dosavadní držitele rekordu z Německa. Dvacet sklenic s pivem dokázal odnést bez rozlití 40 metrů a když se to přepočítá na váhu, nesl slušných 50 kilogramů.

Předchozí rekord se šestnácti kousky držela Němka Anita Schwartz.

 

 

Nejrychleji vypité pivo: 1,3 sekundy

Podle Guinnesovy knihy rekordů je Steven Petrosino šampiónem v pití piva na rychlost.

22. června 1977 dokázal vypít jeden litr piva za 1,3 sekundy. Problém je, že se to stalo v americkém městě Carlisle v Pennsylvanii a všichni víme, jaké břečky v Americe považují za pivo.

Jde ale o 56 procentní vylepšení předchozího rekordu, který držel Peter Dowdeswell z Anglie. Ten vypil jeden litr piva za 2,3 sekundy.

 

(Zdroj: Spy)