Návody na různá piva
Nealko a nízkoalkoholové pivo
Výroba piva se sníženým obsahem alkoholu
31.07.2014 21:17
Postup pro přípravu 30 litrů:
a) světlé či polotmavé pivo – 1,5 kg zvolené směsi sladů (např. 800 g pšeničného a 700 g bavorského nebo 1000 g bavorského a 500 g světlého)
b) černé pivo – 2 kg vhodné směsi sladů (např. 1.500 g karamelového, 300 g barevného a 200 g světlého)
Vystírá se cca 8 litry...
Ležáky
Světlý ležák spodně kvašený
01.08.2014 18:18
Celkové množství piva cca 20 l
Infuzní způsob
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
4,5 kg Plzeňský světlý slad
50 gramů poloraný červeňák ve třech dávkách
7 - 10 gr. spodních kvasnic - sušené
18 l vody - vystírka, 6 l vody - vyslazení...
Polosvětlý ležák s přídavkem carahell
01.08.2014 18:15
na cca 20 litrů piva
3,6kg český slad
0,4kg CARAHELL
0,2Kg pšeničný
Vodu napustím v předvečer várky, do vody přidávám kyselinu citronovou v množství 1,7g na 17 litrů vystírací vody.
Vystírka do 39 stupňů, prodleva 20 minut,
ohřev na 52 st.,...
Granátový rubínový ležák
01.08.2014 18:13
Celkové množství piva 50 l
Základní sladina:
Hořkost: EBU
Barva: EBC
Procento alkoholu:
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Množství a druhy sladu:
Plzeňský slad - 7 kg
Bavorský slad - 5 kg
Karamelový slad - 0,5 kg...
Weizen
Weizen – nakuřované pšeničné
01.08.2014 19:02
Celkové množství piva 20 l
Základní sladina: 13,5%
Hořkost: 44 IBU
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Množství a druhy sladu:
Pšeničný nakuřovaný slad 4100 gramů
Pšeničný nakuřovaný pražený slad 680 gramů
Rýžové plevy 450 gramů (zde vidím pouze...
Weizen – pšeničné světlé pivo
01.08.2014 19:02
Várka cca 25l horké mladiny, rmutování infúzní - rmutovací schéma podle Weyermannu
Suroviny:
Plzeňský slad: 2,5 kg
Pšeničný slad: 2,5 kg
chmel ŽPČ (granule 90): 30g
Kvasnice: svrchní (Weizen)
Varný postup:
nálev na vystírání v množství 17,5 litrů...
Weizen - Grodziskie
01.08.2014 19:00
Celkové množství piva 20 l
Základní sladina: 8%
Hořkost: neuvedeno
Barva: neuvedeno
Procento alkoholu: neuvedeno
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Množství a druhy sladu:
Pšeničný světlý slad 1000 gramů
Nakuřovaný slad 1500 gramů...
Pivo Plzeňského typu
Kreysakovo pivo Plzeňského typu
01.08.2014 21:26
Kreysakovo - pivo plzeňského typu
Celkové množství piva 15 litrů
Seznam ingrediencí pro výrobu piva - dvourmutové
Slad 4,5 kg
Chmel 22 gramů
Kvasnice spodní tekuté
15 litrů vody
voda pro dolití dle potřeby
Zahřát vodu na 40°C a potom...
Světlé pivo Pzeňského typu 4
01.08.2014 19:12
Celkové množství piva 20 l
Základní sladina: 14 % - BE 22
Hořkost: EBU - neuvedeno
Barva: EBC - neuvedeno
Procento alkoholu: 6 - 7%
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Množství a druhy sladu:
Plzeňský slad - 4,5 kg
Množství chmele: chmel...
Světlé pivo Pzeňského typu 3
01.08.2014 19:10
Infuzní způsob
Celkové množství piva cca 10 l
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
- Obsah základní sladiny - neuveden
2 - 2,5 kg Plzeňského světlého sladu
12 gramů chmelových pelet a nebo 4 dkg chmelových šišek ve dvou dávkách
Postup výroby...
Březňák
Březňák 12% spodně kvašené
01.08.2014 22:13
Richter - Pivní březňák - marzen 12% EPM
Infuzní způsob
Celkové množství piva cca 20 l
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
4,2 kg světlý slad
0,25 kg mnichovský slad
40 gramů poloraný červeňák ve třech dávkách
15 l vody - vystírka, 10 - 11...
Březňák 2
01.08.2014 21:13
Celkové množství piva 20 litrů
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Plzeňský slad 4,1 kg
Karamelový slad 200 gramů
Chmel (4% alfa kyselin) 90 gramů
spodní kvasnice
14 l vody na vystírání
16 l vody na dolití
Zde je dle mého názoru malý objem...
Březňák 3
01.08.2014 21:13
Celkové množství piva 20 l
Základní sladina: 14 %
Hořkost: EBU - neuvedeno
Barva: EBC - neuvedeno
Procento alkoholu:
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Množství a druhy sladu:
Plzeňský slad - 1 kg
Vídeňský slad - 1,5 kg
Mnichovský...
Svatavský trpaslík
Svatavský trpaslík 5 - polotmavé Plzeňského typu
01.08.2014 21:20
Polotmavé pivo "Plzeňského typu"
Vařeno dvourmutově
Celkové množství piva cca 20 l
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
3,8 kg Plzeňský světlý slad
0,2 kg barvící slad
Chmel - 20 gramů Sládek a 50 gramů poloraný červeňák
Vystírku provést do...
Svatavský trpaslík 4 - světlé Plzeňského typu
01.08.2014 21:19
světlé pivo "Plzeňského typu"
Infuzní způsob
Celkové množství piva cca 20 l
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
4100 dkg Plzeňský světlý slad
30 dkg Pšeničný slad
Chmel - Hořký slad, já jsem použil "Bavorský zlatý", který obsahuje 6,5 % alfa - na...
Svatavský trpaslík 3 - tmavé s pšenicí a karamelovým sladem
01.08.2014 21:17
tmavé pivo s přídavkem pšenice a karamelového sladu
Zde uvedené pivo - autor František Machač
Vyrobeno trojnásobnou infuzí. Koho překvapuje infuzní způsob, tak je to z jednoduchého důvodu. Nemám zatím podmínky na dekokci a současně mi kvalita piva vyhovuje ...
Infuzní způsob -...
Kozel
Rakouský kozel Bock
01.08.2014 21:29
Rakouský Kozel - Bock
EBU 40
EBC 25
Stupňovitost 22%
Alkohol 10,2%
Infuzní způsob
Celkové množství piva cca 20 l
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
5200 gramů Plzeňský světlý slad
6300 gramů Mnichovský slad
Chmel -...
Kozel Bock
01.08.2014 21:28
Celkové množství piva 50 l
Základní sladina: 18% 50 BE
Hořkost: EBU
Barva: EBC
Procento alkoholu:
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Množství a druhy sladu:
Plzeňský slad - 9 kg
Vídeňský slad - 2 kg
Mnichovský slad - 1 kg...
Zahraniční speciály
Richter - Pivní speciál
01.08.2014 21:59
Richter - Pivní speciál
Infuzní způsob
Celkové množství piva cca 20 l
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
5,4 kg světlý slad
0,25 kg karamelový slad
25 gramů poloraný červeňák ve třech dávkách
12 l vody - vystírka, 13 l vody - vyslazení...
Pšeničné pivo weissbier
01.08.2014 21:56
Pšeničné pivo weissbier
Infuzní způsob
Celkové množství piva cca 20 l
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
2 kg světlý slad
3 kg pšeničný slad světlý
35 gramů poloraný červeňák ve třech dávkách
15 l vody - vystírka, 10 - 11 l vody -...
Skotské černé pivo typu "Ale" - (Caledonian Ale)
01.08.2014 21:55
Skotské černé pivo typu "Ale" - (Caledonian Ale)
V originálu vařeno infuzně
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Množství piva 20 litrů
Hořkost: 60 EBU
Barva: 35 EBC
Obsah základní sladiny: 18,5%
Alkohol: 8,0 %
Lahvovat při 4,8%...
"Sezónní" piva
Vánoční pivo svrchně kvašené pivo
01.08.2014 22:12
Vánoční pivo svrchně kvašené pivo
Celkové množství piva 20 l
Základní sladina: 12,5%
Hořkost: EBU - 24
Barva: EBC - 50
Procento alkoholu: 5,1%
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Množství a druhy sladu:
Mnichovský slad - 4000 gramů...
Vartáš – podzimní pivo
01.08.2014 22:07
Vartáš – podzimní pivo
Recept je asi na 40 L mladiny
Dekokčně 1 rmut
Suroviny:
slad světlý, plzeňský – 5kg
slad mnichovský – 1,5kg
slad vídeňský – 1,5kg
granulovaný chmel (alfa 5,5%) – 125g
vystírací voda – 30L
Postup:...
Smrkové pivo
01.08.2014 22:01
Smrkové pivo
Zde uvádím původní článek na přípravu tzv. "Smrkového piva"
Současně, ale upozorňuji, že je u nás zakázáno strhávání mladých smrkových výhonků
Smrkové pivo - ačkoli je obtížné určit prapůvod vaření smrkového piva, z historicky doložitelných materiálů...
Pivní koktejly
Pivní koktejly
14.08.2014 17:21
Pivní koktejly
Míchání piva
Míchání piva a dělat z něho koktejly je v naší zemi zatím poněkud nepopulární a je jasné proč. Klacický pivař přeci nevymýšlí nápoj, ten už vymysleli za něj.
I přesto se najdou lidé, kteří by s pivem rádi experimentovali. Smíchat pivo s colou nebo jiným nápojem...
Zdroje: wikipedie,Slepý krtek,Brelex,pivní agentura Utopije,milujipivo,pivní klenoty,chmelařský institut s.r.o.,pivní recenze,Framax,
V této rubrice nejsou žádné články.