Anglický Stouth II.
Anglický Stouth II.
-
Celkové množství piva 20 l
-
Základní sladina: 11,8%
-
Hořkost: 22 EBU
-
Barva: 144 EBC
-
Procento alkoholu: 4,9%
-
Poznámka: vzhledem k poměrně velkému množství sladu, cukru a současně barvícího sladu, je zřejmé, že mladina bude velmi hustá a sladká. Je tedy předpoklad, že bude hůře a hlavně podstatně déle kvasit a i zrání piva bude delší.
-
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
-
Množství a druhy sladu:
-
Plzeňský slad 3050 gramů
-
Mnichovský slad 300 gramů
-
Barvící slad 340 gramů
-
Cukr 250 gramů
-
Kvasinky: použít kvasinky určené pro svrchně kvašená piva, doporučuji kvasinky pro anglická piva
-
Množství chmele: chmel 37 gramů - pozor dva různé typy
-
14 litrů vody na vystírku
-
16 litrů vody pro dolití
-
Druh kvašení: svrchní
-
Pivo je vyrobeno, jako pivo svrchní, jednostupňovým infuzním rmutováním.
-
Vystírka do 42°C teplé vody po dobu 15 minut
-
Pomalu ohřejeme na 66°C (ohřev provádět co nejpomaleji a za velmi intenzivního míchání, aby nedošlo k připálení sladu) a zařadíme prodlevu 90 min., zde je nutno neustále přitápět na tuto uvedenou teplotu ...
-
Odrmutování provedeme při teplotě 76°C
-
Chmelovar
-
Chmelovar vaříme 90 min. Dávkuje se chmel do dvou dávek. První část na začátku (12 gr. dávky - hořký chmel 7,7% alfa kyseliny), druhá část (25 gr. dávky - aromatický chmel 5,3% alfa kyseliny) 10 min. před koncem várky. V polovině chmelovaru nutno přidat cukr
-
Hlavní kvašení a ležení
-
Hlavní kvašení probíhá při teplotě 18 - 20°C přibližně týden, spíše je nutno se připravit na delší dobu, protože mladina má vysoký obsah cukru. Doba zrání 5 - 6 týdnů, ale i podstatně více podle sladkosti, při teplotě okolo 2°C.