Francouzský ležák
Francouzský ležák
-
Celkové množství piva 20 l
-
Základní sladina: 12,2 %
-
Hořkost: EBU - 32 - hořké
-
Barva: EBC - 4
-
Procento alkoholu: 5,1%
-
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
-
Množství a druhy sladu:
-
Plzeňský slad - 3800 gramů
-
Kukuřičné vločky - 650 gramů
-
Množství chmele: chmel 68 gramů aromatický, 5,5% alfa kyselin
-
14 litrů vody na vystírku
-
18 litrů vody pro dolití
-
Druh kvašení: svrchní
-
Pivo je vyrobeno 2 stuňovým infuzním rmutováním.
-
Postup vaření
-
Vystírací vodu ohřejeme (13 litrů) na 40°C a řádně smícháme s veškerým sladovým šrotem a počkáme asi 20 minut.
-
Dále pomalu ohřejeme na teplotu 50°C. Nádobu necháme uzavřenou a zakrytou vlněnou pokrývkou, aby se zamezilo tepelným ztrátám. Necháme takto odpočívatat po dobu 30 minut.
-
Pomalu ohřejeme na 66°C a zařadíme prodlevu 70 min. Ohřev provádíme pomalu s rychlostí 1°C/1 min.
-
Odrmutujeme ve scezovací nádobě při teplotě 76°C.
-
Kompletně scedíme a slad propláchneme vodou o teplotě 60°C. Celkové množství by mělo být asi 22 litrů sladiny.
-
Chmelovar - provádí se vždy při odkryté nádobě, pozvolným varem
-
Sladinu uvedeme do varu. Chmelovar trvá 90 min. Dávkuje se chmel v jedné dávka 10 min. od začátku várky ...
-
Mladina se ochladí na 30°C a roztočením (odstředivě) se nechají usadit chmelové zbytky a mladina se stočí. Dále se potom mladina schladí na zákvasnou teplotu, t.j. 16°C. Mezitím si, ale při teplotě 20°C změříme hustotu hustoměrem a můžeme případně převařenou vodou mladinu zředit na požadovanou hodnotu. Mladinu naočkujeme kvasnicemi a uložíme ve spilce.
-
Hlavní kvašení a ležení
-
Hlavní kvašení probíhá při teplotě 16 - 18°C přibližně 5 dní Deku na konci sebereme, aby se nám nepropadla do piva. Poté již pivo stočíme do lahví, soudků, PET ...
-
Sekundární kvašení a zrání - Doba zrání při 4 - 6°C po dobu 4 týdnů. Potom je nutno teplotu snížit na cca 4°C a při této teplotě vydrží již pivo dostatečně dlouho.