Francouzský ležák

01.08.2014 21:48

Francouzský ležák


 

  • Celkové množství piva 20 l

  • Základní sladina: 12,2 %

  • Hořkost: EBU - 32 - hořké

  • Barva: EBC - 4

  • Procento alkoholu: 5,1%

  • Seznam ingrediencí pro výrobu piva

  • Množství a druhy sladu:

  • Plzeňský slad - 3800 gramů

  • Kukuřičné vločky - 650 gramů

  • Množství chmele: chmel 68 gramů aromatický, 5,5% alfa kyselin

  • 14 litrů vody na vystírku

  • 18 litrů vody pro dolití

  • Druh kvašení: svrchní

  • Pivo je vyrobeno 2 stuňovým infuzním rmutováním.

  • Postup vaření

  • Vystírací vodu ohřejeme (13 litrů) na 40°C a řádně smícháme s veškerým sladovým šrotem a počkáme asi 20 minut.

  • Dále pomalu ohřejeme na teplotu 50°C. Nádobu necháme uzavřenou a zakrytou vlněnou pokrývkou, aby se zamezilo tepelným ztrátám. Necháme takto odpočívatat po dobu 30 minut.

  • Pomalu ohřejeme na 66°C a zařadíme prodlevu 70 min. Ohřev provádíme pomalu s rychlostí 1°C/1 min.

  • Odrmutujeme ve scezovací nádobě při teplotě 76°C.

  • Kompletně scedíme a slad propláchneme vodou o teplotě 60°C. Celkové množství by mělo být asi 22 litrů sladiny.

  • Chmelovar - provádí se vždy při odkryté nádobě, pozvolným varem

  • Sladinu uvedeme do varu. Chmelovar trvá 90 min. Dávkuje se chmel v jedné dávka 10 min. od začátku várky ...

  • Mladina se ochladí na 30°C a roztočením (odstředivě) se nechají usadit chmelové zbytky a mladina se stočí. Dále se potom mladina schladí na zákvasnou teplotu, t.j. 16°C. Mezitím si, ale při teplotě 20°C změříme hustotu hustoměrem a můžeme případně převařenou vodou mladinu zředit na požadovanou hodnotu. Mladinu naočkujeme kvasnicemi a uložíme ve spilce.

  • Hlavní kvašení a ležení

  • Hlavní kvašení probíhá při teplotě 16 - 18°C přibližně 5 dní Deku na konci sebereme, aby se nám nepropadla do piva. Poté již pivo stočíme do lahví, soudků, PET ...

  • Sekundární kvašení a zrání - Doba zrání při 4 - 6°C po dobu 4 týdnů. Potom je nutno teplotu snížit na cca 4°C a při této teplotě vydrží již pivo dostatečně dlouho.