Německé Sladové pivo

01.08.2014 21:34

Německé Sladové pivo


 

  • Seznam ingrediencí pro výrobu piva

  • Množství piva 20 litrů

  • Voda na první nálev 8 litrů

  • Slad celkové množství 4,5 kg - Dunkles Malz (tmavý slad - předpokládám karamel, nebo bavorský ???)

  • Granul.chmel 100 gramů

  • Sušené svrchní kvasnice

  • Do vhodné nádoby si připravíme určené množství vody a ohřejeme na 55°C. Do ohřáté vody rozmícháme našrotovaný slad. Vytvoří se řídká kaše, nechat 15 min. odpočívat, jen občasně zamíchat.

  • Pomalu ohřejeme na 65°C za stálého míchání a necháme 20 min. odpočívat. Dílo nám ztmavne.

  • Dále ohřejeme pomalu na teplotu 72 - 74°C za stálého míchání a necháme 30 min. zcukřovat.

  • Chmelovar

  • Chmelovar je svaření sladiny s chmelem a nebo extraktem a na konci dostaneme základ piva - tzv.mladinu. Chmelovar provádíme 60 min. Autor zde přidává chmel najednou, ale doporučuji alespoň dávky dvě. Na začátku atak 10 min. před koncem. Možno experimentovat. Po ukončení chmelovaru celý objem co nejrychleji ochladíme na 15 - 18°C. V průběhu chlazení se rovněž usadí vysrážené kaly a zbytky chmele na dně nádoby.

  • Hlavní kvašení

  • Ochlazenou mladinu opatrně, aby se nerozvířily kaly, převedeme do kvasné nádoby a zakvasíme pivovarskými kvasnicemi. Kvasnice před zakvašením rozmícháme v troše mladiny a několikrát je z výšky přelijeme z nádoby do nádoby. Tímto se provzdušní a lépe zakvasí. Pivo by mělo mělo kvasit při teplotě do 15 - 18°C, teplota může vyběhnout až na teplotu 22 - 24°C (zvláště v letních měsících), to znamená na vhodném místě. Doba kvašení je přibližně 12 hodin, právě dle teploty. Po této době má pivo již jen asi povinu cukrů, zbytek se přeměnil na alkohol.Mladé pivo by mělo mít nyní kolem 0,5 - 1% alkoholu a v této době se plní do lahví.Aby však dále nekvasilo, je nutno jej v lahvích ohřát na teplotu 65°C. Potom se ochladí vodou o teplotě 40°C. Sladové pivo je právě vhodné k pití.

  • Nevím, jaké je tento recept byl pouze přeložen.

  • Kdo by chtěl vyzkoušet, budu rád za doplnění, případně hodnocení.