Pivní sklo

14.08.2014 17:13

Pivní sklo


 

Pokud je pivo naléváno do správné sklenice tak se jeho barva, vůně a chuť se mění, oční receptory se naladí a očekávání roste. Skryté rozdíly se stávají zřetnými, barvy jasnějšími, a požívání piva se jednoduše stává lepším a komplexnějším zážitkem.


 

istock_000015806723small.jpg


 

Vědecké studie prokazují, že tvar skla má vliv na rozvoj a udržení pěny. Proč je to důležité? Pěna vytvořená během nalévání působí jako síť pro zadržení mnoha nestálých látek obsažených v pivu. Jedná se především o sloučeniny, které se odpařují z piva aby vytvořily jeho aroma, například chmelové silice: jsou to také všechny druhy vedlejších produktů kvašení jako příklad lze uvést ovocné estery, koření nebo jiné prvky, kde každý z nich je v určitém poměru typický pro daný pivní styl. Pivní sklo tedy podporuje držení pěny v určitých úrovních, které jsou potřebné pro pravý rozvoj vlastností různých pivních stylů. Z tohoto důvodu tedy při vychutnávání piv z našeho e-shopu nevystačíte pouze s typickým českým kriglem.

Jaké sklo tedy použít? Odpověď může být často velmi nesnadná. V Evropě je typické, že každý pivovar produkuje spolu s konkrétním pivem i sklenice, které jsou k jeho konzumaci určeny. Není dost dobře možné vlastnit sklenice všech značek, přicházíme proto tedy s krátkým návodem, jak zvolit správnou sklenici dle stylu piva, které máte připraveno ke konzumaci.


 

Tulipán 

Sklenice tulipánového tvaru je v horní části vykrojená tak, abychom mohli do sklenice zabořit hlavu, nasát vůni a dosáhnout toho nejlepšího senzorického zážitku.

Výhody: udržuje krásnou pěnu a uzavírá je ve sklenici.

K jakým pivním stylům? Quadrupel, Belgian pale ale, Belgian dark ale.


 

Kalich

Majestátní sklenice, která je často zdobená stříbrem či zlatem. Její stopka je velmi robustní. Sklenice tohoto typu jsou navrženy tak, aby byly schopny udržovat pěnu o výšce 2 cm. Tato sklenice je typická především pro trapistická piva.

Výhody: krásná sklenice, navržená tak, aby udržela co nejlépe pěnu a zároveň vybízela k pití plnými doušky.

K jakým pivním stylům? Belgian dark ale, Blond, Dubbel, Tripel.


 

Vysoká sklenice na pšeničná piva

Nic se nevyrovná servírování pšeničného piva v původní bavorské sklenici. Tyto elegantní vysoké tenkostěnné sklenice nechají vyniknout překrásné barvě piva a umožňují vznik načechraná pěny, tak typické pro tento pivní styl. Častým nešvarem při servírování je umisťování citrónu na okraj. Zapomeňte na něj, zničí Vám pěnu.

Výhody: Vyrábí se na konkrétní velikost a množství pěny, aby v pivě uzavřela banánové a další ovocné chutě a aromata spojená se stylem.

K jakým pivním stylům? Hefeweizen, Kristalweizen, Dunkelweizen, Weizenbock.


 

Krigl 

Robustní, velký, s rukojetí. Krigl se vyrábí v mnoha velikostech a tvarech. Výhodou je, že s kriglem můžeme "na zdraví" cinkat s větší jistotou než s ostatními typy skla, aniž bychom jakkoli ohrozili jeho životnost. Německy se využívají také názvy Seidel - znamená hrnek, nebo Stein - kámen což je ekvivalent, který tradičně představuje krigl opatřený víkem. To bylo zavedeno k zabránění vniku much do piva během dob černého moru.

Výhody: Přímo vybízí k napití. Je velmi odolný.

K jakým pivním stylům? Ležák, IPA, Hellesbock, Oktoberfestbier, Roggenbier, Vídeňský ležák.


 

Pohár 

Typicky vysoké, štíhlé a zúžené sklo ve tvaru trubky. Zachycuje jiskřivou barvu a dokáže uchovat pěnu. Pohár je evropské sklo použitelné nejenom pro ležáky se stopkou.

Výhody: Dobře viditelná barva, jasnost a karbonatace. Podporuje stálost pěny. 

K jakým pivním stylům? Ležák, Vídeňský ležák, Bock.


 

Pintovka

Téměř válcovitá sklenice s mírným zúžením a širokým hrdlem. 

Výhody: Snadno se z ní pije, je dobře skladovatelná. 

K jakým pivním stylům? Stout, Porter, English pale ale.