Polosvětlý ležák s přídavkem carahell

01.08.2014 18:15

na cca 20 litrů piva

 

  • 3,6kg český slad

  • 0,4kg CARAHELL

  • 0,2Kg pšeničný

  • Vodu napustím v předvečer várky, do vody přidávám kyselinu citronovou v množství 1,7g na 17 litrů vystírací vody.

  • Vystírka do 39 stupňů, prodleva 20 minut,

  • ohřev na 52 st., prodleva 20 minut,

  • do pomocné nádoby odpustím cca 2/3 objemu, zbylá část - rmut ponechán ve varné nádobě.

  • pozvolný ohřev na 62 st., prodleva 20 minut,

  • pozvolný ohřev na 72 st., prodleva 25 minut,

  • rychlý ohřev k varu, prodleva na varu 15 minut,

  • pozvolna odpouštět rmut do pomocné nádoby, intenzivně míchat, teplota po smíchání nesmí překročit 62 st., je-li nižší, ohřev na 62 st.

  • prodleva na 62 st. po dobu 20 min.,

  • odpustit do pomocné nádoby 2/3 objemu, zbylá část (rmut) ponechat ve varné nádobě,

  • pozvolna zahřát na 72 st., prodleva 25 minut,

  • rychlý ohřev k varu, prodleva na varu 10 minut,

  • pozvolna odpouštět rmut do pomocné nádoby, intenzivně míchat, teplota po smíchání nesmí překročit 72 st., je-li nižší, ohřev na 72 st.,

  • prodleva na 72 st. 20 minut.

  • Převést na scezovací nádobu.

  • Vyslazování - 15 litrů.

  • Chmelovar: 60g žatecký červeňák ve třech dávkách, doba chmelovaru 90 minut.

  • Kvašení spodní, teplota 9-10 stupňů, kvasnice spodní sušené Saflager S-189 (2 balíčky).

  • Kvasnice je možné pro další várky používat znovu, já osobně mám odzkoušeno 10 násobné použití. Tím další várky zlevňují.

  • Doba kvašení cca 5-6 dní.

  • Při láhvování přidávám na 0,5l piva 3,5g krupicového cukru, který nasypu před stáčením do lahve.

  • Ležení min. 14 dní.