Polosvětlý ležák s přídavkem carahell
na cca 20 litrů piva
-
3,6kg český slad
-
0,4kg CARAHELL
-
0,2Kg pšeničný
-
Vodu napustím v předvečer várky, do vody přidávám kyselinu citronovou v množství 1,7g na 17 litrů vystírací vody.
-
Vystírka do 39 stupňů, prodleva 20 minut,
-
ohřev na 52 st., prodleva 20 minut,
-
do pomocné nádoby odpustím cca 2/3 objemu, zbylá část - rmut ponechán ve varné nádobě.
-
pozvolný ohřev na 62 st., prodleva 20 minut,
-
pozvolný ohřev na 72 st., prodleva 25 minut,
-
rychlý ohřev k varu, prodleva na varu 15 minut,
-
pozvolna odpouštět rmut do pomocné nádoby, intenzivně míchat, teplota po smíchání nesmí překročit 62 st., je-li nižší, ohřev na 62 st.
-
prodleva na 62 st. po dobu 20 min.,
-
odpustit do pomocné nádoby 2/3 objemu, zbylá část (rmut) ponechat ve varné nádobě,
-
pozvolna zahřát na 72 st., prodleva 25 minut,
-
rychlý ohřev k varu, prodleva na varu 10 minut,
-
pozvolna odpouštět rmut do pomocné nádoby, intenzivně míchat, teplota po smíchání nesmí překročit 72 st., je-li nižší, ohřev na 72 st.,
-
prodleva na 72 st. 20 minut.
-
Převést na scezovací nádobu.
-
Vyslazování - 15 litrů.
-
Chmelovar: 60g žatecký červeňák ve třech dávkách, doba chmelovaru 90 minut.
-
Kvašení spodní, teplota 9-10 stupňů, kvasnice spodní sušené Saflager S-189 (2 balíčky).
-
Kvasnice je možné pro další várky používat znovu, já osobně mám odzkoušeno 10 násobné použití. Tím další várky zlevňují.
-
Doba kvašení cca 5-6 dní.
-
Při láhvování přidávám na 0,5l piva 3,5g krupicového cukru, který nasypu před stáčením do lahve.
-
Ležení min. 14 dní.