Svatavský trpaslík 6 - světlé Plzeňského typu
Světlé pivo "Plzeňského typu"
-
Vařeno dvourmutově
-
Celkové množství piva cca 20 l
-
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
-
4,0 - 4,5 kg Plzeňský světlý slad - rozdíl množství ladu určuje výslednou barevnost a současně hustotu produktu ...
-
Chmel - 20 gramů Premiant a 50 gramů poloraný červeňák
-
Vystírku provést do 15 litrů vody 38°C, 20 min..
-
Ohřev a 1.rmutování na 52°C, prodleva 25 min.
-
2.rmutování na 62°C, prodleva 25 min.
-
Ohřev na 76°C a prodleva 25 min, následné scezování
-
Vyslazování
-
Celkové množství sladiny cca 24 - 26 litrů,
-
Chmelovar 90 min., potom necháme asi 20 min. odpočívat. Nezapomenout, že vaříme s odkrytou varnou ...
-
Na začátku dáme 25 gr. Premianta a 20 gr. červeňáku, v polovině 20 gr. červeňáku a na konci zbytek
-
Konečné množství mladiny by mělo být 20 - 22 litrů
-
Po provedeném chmelovaru činila cukernatost na sacharometru 14%.
-
Schladit na zákvasnou teplotu: pro spodní kvašení 8°C
-
Kvašení - zakvašení provést pomocí spodních kvasnic - druh, co kdo sežene - k dispozici jsou například W95, 189, H. Já jsem použil S 23. Jiné nepoužívám . A jsem s nimi spokojen a tak nemám důvod měnit ...
-
Po naočkování kvasnic do mladiny, doporučuji u spodního kvašení zvednout teplotu na 12 - 15°C až do doby, kdy se tzv. "zapráší" hladina, potom je nutno snížit teploty podle druhu kvasnic. U S 23 mám nastavenou teplotu na 7°C.
-
Standartní doba kvašení je cca 7 - 10 dní. Nutno vlastnit hustoměr a nebo sacharometr a vykvasit na hodnotu max. 5% zbytkového cukru ... Tato hodnota by se neměla překračovat, jinak jsou problémy s obrovskou pěnivostí a moc natlakovanými nádobami ...
-
Ležení a zrání již potom provádíme standartním způsobem . Nezapomínat, že kvalita piva se zvětšuje s dobou uležení, tedy alespoň 4 týdny ...
-
Dej bůh štěstí"