Svatavský trpaslík 6 - světlé Plzeňského typu

01.08.2014 21:22

Světlé pivo "Plzeňského typu"

  • Vařeno dvourmutově

  • Celkové množství piva cca 20 l

  • Seznam ingrediencí pro výrobu piva

  • 4,0 - 4,5 kg Plzeňský světlý slad - rozdíl množství ladu určuje výslednou barevnost a současně hustotu produktu ...

  • Chmel - 20 gramů Premiant a 50 gramů poloraný červeňák

  • Vystírku provést do 15 litrů vody 38°C, 20 min..

  • Ohřev a 1.rmutování na 52°C, prodleva 25 min.

  • 2.rmutování na 62°C, prodleva 25 min.

  • Ohřev na 76°C a prodleva 25 min, následné scezování

  • Vyslazování

  • Celkové množství sladiny cca 24 - 26 litrů,

  • Chmelovar 90 min., potom necháme asi 20 min. odpočívat. Nezapomenout, že vaříme s odkrytou varnou ...

  • Na začátku dáme 25 gr. Premianta a 20 gr. červeňáku, v polovině 20 gr. červeňáku a na konci zbytek

  • Konečné množství mladiny by mělo být 20 - 22 litrů

  • Po provedeném chmelovaru činila cukernatost na sacharometru 14%.

  • Schladit na zákvasnou teplotu: pro spodní kvašení 8°C

  • Kvašení - zakvašení provést pomocí spodních kvasnic - druh, co kdo sežene - k dispozici jsou například W95, 189, H. Já jsem použil S 23. Jiné nepoužívám . A jsem s nimi spokojen a tak nemám důvod měnit ...

  • Po naočkování kvasnic do mladiny, doporučuji u spodního kvašení zvednout teplotu na 12 - 15°C až do doby, kdy se tzv. "zapráší" hladina, potom je nutno snížit teploty podle druhu kvasnic. U S 23 mám nastavenou teplotu na 7°C.

  • Standartní doba kvašení je cca 7 - 10 dní. Nutno vlastnit hustoměr a nebo sacharometr a vykvasit na hodnotu max. 5% zbytkového cukru ... Tato hodnota by se neměla překračovat, jinak jsou problémy s obrovskou pěnivostí a moc natlakovanými nádobami ...

  • Ležení a zrání již potom provádíme standartním způsobem . Nezapomínat, že kvalita piva se zvětšuje s dobou uležení, tedy alespoň 4 týdny ...

  • Dej bůh štěstí"