Svatavský trpaslík 7 - polosvětlé s Bavorským sladem
polosvětlé s přídavkem Bavorského sladu
-
Vařeno dekokčním způsobem na dva rmuty
-
Spodní kvašení
-
Bavorský slad - 0,2 kg
-
Plzeňský slad - 4,5 kg
-
Voda - 18 l vystírka , 14 l vyslazování, 1 l výplach varné nádoby po rmutech
-
Chmel 20 gramů - Premiant, 50 gramů - červeňák
-
Kvasnice - S 23
-
Vystírání
-
Voda - ohřát na teplotu 38 °C
-
Do vody přidáme šrot a zapneme míchání. Výsledná teplota vystírky by měla být 38 °C
-
Za stálého míchání vystíráme cca 20 minut.
-
Ohřev vystírky
-
Zahřejeme vystírku na teplotu zapářky 52 °C. Necháme 20 minut za stálého míchání.
-
První rmut
-
Odebereme z vystírky, část díla tak, aby ve varné nádobě zbylo 7 l a zbytek necháme stranou.
-
Rmut ve varné nádobě ohříváme na teplotu 62 °C. Míchání je zapnuto. Po dosažení teploty 62 °C necháme rmutovat 20 minut.
-
Rmut ohřejeme na teplotu 72 °C. Po cca 25 minutách provedeme jódovou zkoušku na zcukernatění a čas prodloužíme podle výsledku. Maximální čas by měl být cca 30 minut.
-
Rmut ohřejeme na teplotu 96 - 98 °C „rozumný var“. Hotový rmut přelijeme do pomocné nádoby s odloženým dílem. Teplota díla v nádobě by pak měla být 62 °C. Nutno velmi aktivně míchat, aby nedošlo místním přehřátím ke zničení enzymů.
-
Druhý rmut
-
Z varné nádoby odebereme z nádoby část díla tak, aby zůstalo ve varné nádobě 7 l a zbytek necháme stranou.
-
Rmut ohříváme na teplotu 72°C, běží míchání
-
Po dosažení teploty 72 °C necháme rmutovat 25 minut. Po cca 25 minutách provedeme jódovou zkoušku na zcukernatění a čas prodloužíme podle výsledku.
-
Rmut ohřejeme na teplotu 96 - 98 °C „rozumný var“. Hotový rmut přelijeme do pomocné nádoby. Teplota v pomocné nádobě by měla být 75 °C Nutno aktivně míchat, aby nedošlo místním přehřátím ke zničení enzymů.
-
Vložení scezovacího dna do nádoby. Do varné nádoby nalijeme 14 l vody a ohřejeme na 78 °C. Část vody vypustíme tak, aby zůstalo scezovací dno pod vodou . Dolijeme sladinu a necháme cca 20 minut usadit mláto.
-
Scezování a vyslazování ve varné nádobě. Celé dílo je nutné velmi pomalu - 60 - 90 minut scedit přes vrstvu mláta , které se usadilo na děrovaném scezovacím dnu. Dochází k vyslazování. Zbytek vody postupně doléváme.Nelijeme přímo, ale přes nějaké sítko volně položené na vrstvě mláta
-
Hotovou sladinu přefiltrujeme přes sítko. Ve varné nádobě následně provedeme chmelovar.
-
Chmelovar ve varné nádobě.
-
Množství chmele je možno upravit dle požadované hořkosti piva - výpočty jsou uvedeny na stránkách trpaslíka. Zde je uvedeno množství, které vyhovuje u nás doma
-
Sladinu uvedeme do varu - na teplotu 96-98 °C na dobu 90 minut
-
Na začátku varu vložíme 20 gr. Sládka a 20 gr. červeňáku
-
Po 30 minutách vložíme 20 gr. červeňáku
-
Deset minut před koncem chmelovaru vložíme zbytek chmele.
-
Při chmelovaru se vyvaří část vody, proto je nutné mít ve víku otvor pro odpar. Celkový odpar má být max. 8 – 10 %. Teplotu musíme hlídat, aby byl jen „rozumný „var a odpar. Míchání necháme celou dobu zapnuté.
-
Chlazení mladiny - mladinu je nutno ochladit na zákvasnou teplotu podle druhu kvasnic
-
Hotovou mladinu přefiltrujeme přes sítko.
-
Změříme sacharometrem /hustoměrem/ stupňovitost mladiny. Zjištěnou hodnotu si poznamenáme pro pozdější výpočet procenta alkoholu. Měření musí být pro normovanou hodnotu teploty hustoměru / 20 °C/.
-
Kvasný proces - Kvasnice namnožíme podle návodu, případně použijeme kvasnice tekuté z poslední várky
-
Hotovou mladinu přefiltrujeme přes látkový filtr, případně přímo stočíme do nádob Část kvasnic si odebereme pro příští várku.
-
Změříme sacharometrem /hustoměrem/ stupňovitost mladiny. Zjištěnou hodnotu dosadíme společně s naměřenou hodnotou před kvašením do vztahu pro výpočet obsahu alkoholu.
-
Stáčení - stáčení provedeme do dokvašovacích nádob - PET lahve, skleněné lahve tlustostěnné, soudků atd. V těchto nádobách necháme mladinu dozrát v pivo. Minimální doba je čtyři týdny. Doporučujeme minimálně šest týdnů. (Když to vydržíme)
-
"Dej bůh štěstí".