Světlé pivo Pzeňského typu 3

01.08.2014 19:10

Infuzní způsob

  • Celkové množství piva cca 10 l

  • Seznam ingrediencí pro výrobu piva

  • - Obsah základní sladiny - neuveden

  • 2 - 2,5 kg Plzeňského světlého sladu

  • 12 gramů chmelových pelet a nebo 4 dkg chmelových šišek ve dvou dávkách

  • Postup výroby

  • Sladový šrot vsypeme do vody (10 l) a pořádně rozmícháme asi tak 15 min. necháme uležet.

  • Za pravidelného míchání, pomalu postupně vodu se šrotem (dílo) ohřejeme na 64°C a potom 15 minut teplotu nezvyšujeme.

  • Dílo potom ohřejeme na 75°C až 77°C a tuto teplotu urdžujeme další půlhodinu. Poté již vyluhovaný šrot odfiltrujeme - scedíme a získáme tzv. mláto a sladinu.Protože se však část vody odpařila je tedy nutno tuto vodu doplnit na požadovaných 10 litrů. Nedoléváme však přímo, ale vodou ohřátou na cca 80°C propláchneme ještě mláto pro lepší vyluhování zbytkových cukrů.

  • Získali jsme tzv. sladinu, do které přidáváme chmelové šišky a nebo chmelové granule. Na 10 litrů piva dáme asi 4 dkg šišek a nebo 12 gramů granulí. Chmel přidáváme na začátku a to jednu polovinu množství a druhou polovinu 15 minut před koncem varu. Sladinu uvedeme do varu a vaříme asi hodinu. Poté odfiltrujeme chmel a nádobu s takto vzniklou mladinou necháme vychladnout.

  • V menším množství mladiny rozmícháme kvasnice - asi 1,5 dcl na 10 litrů piva a vmícháme do zbytku mladiny. Mladinu necháme v temnu a chladu (5 - 10°C) kvasit 7 - 10 dní. Na povrchu se tvoří hustá pěna, tzv. deka. Konec kvašení poznáme tak, že po fouknutí do pěny se již pěna neuzavře, ale zůstane v pěně otvor. To je známka, že pivo se musí ihned stočit, jinak hrozí propadnutí pěny na dno a tím zhoršení piva.

  • Pivo stočíme do připravených nádob - lahve, soudky, PET a necháme zrát při teplotě 5 - 10°C 3 - 4 týdny.

  • Potom již jen "Na zdraví a Dej bůh štěstí".