Vánoční pivo svrchně kvašené pivo

01.08.2014 22:00

Vánoční pivo svrchně kvašené pivo

 

  • Celkové množství piva 20 l

  • Základní sladina: 12,5%

  • Hořkost: EBU - 24

  • Barva: EBC - 50

  • Procento alkoholu: 5,1%

  • Seznam ingrediencí pro výrobu piva

  • Množství a druhy sladu:

  • Mnichovský slad - 4000 gramů

  • Barvící slad - 20 gramů

  • Med - 500 gramů

  • tyčinka skořice

  • 3 hřebíčky

  • Množství chmele: chmel 25 gramů Premiant, 15 gramů Žatecký poloranný červeňák

  • voda na vystírku

  • voda pro dolití do celkového množství sladiny cca 24 litrů, z toho tak asi 2 litry na odpaření při chmelovaru

  • Druh kvašení: svrchní

  • Kvasnice - Svrchní

  • Pivo je vyrobeno třístupňovým infuzním rmutováním.

  • Postup vaření

  • Vystírací teplota je klasicky na 38°C. Prodleva 15 až 20 min.

  • První teplota - ohřát na 50°C a ponechat prodlevu 25 min.

  • Druhá teplota - zvýšit na 62°C a ponechat prodlevu 35 min.

  • Třetí teplota - zvýšit na 72°C a ponechat prodlevu 40 min.

  • Zahřát na teplotu 76°C a provést scezování

  • Chmelovar - celková doba 90 min. Na začátku chmelovaru rovněž přidáme všechen med a řádně rozpustíme. Během chmelovaru sbíráme případnou pěnu, která zniká z medu.

  • Na začátku rovněž dáme 25 gr. Premiantu, 10 min. před koncem červeňák

  • Po ochlazení na zákvasnou teplotu naočkujeme kvasnice a poté již vše pujde klasicky.