Weizen - Hefeweizen
Celkové množství piva 20 l
-
Základní sladina: 12%
-
Hořkost: 22 EBU
-
Barva: 9 EBC
-
Procento alkoholu: 4,9%
-
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
-
Množství a druhy sladu:
-
Pšeničný světlý slad 2900 gramů
-
Plzeňský slad 1700 gramů
-
Kouřový slad 200 gramů
-
Caramaltz světlý/plzeňský 100 gramů
-
Kvasinky: použít kvasinky určené speciálně pro pšeničná piva
-
Množství chmele: chmel 30 gramů 7% alfa kyselin
-
14 litrů vody na vystírku
-
16 litrů vody pro dolití
-
Druh kvašení: svrchní
-
Pivo je vyrobeno, jako pivo svrchní, třístupňovým infuzním rmutováním.
-
Vystírka do 40°C teplé vody po dobu 20 minut
-
Pomalu ohřejeme na 55°C a zařadíme prodlevu 20 min.
-
Pomalu ohřejeme na 65°C a zařadíme prodlevu 30 min.
-
Pomalu ohřejeme na 72°C a zařadíme prodlevu 45 min.
-
Odrmutování provedeme při teplotě 76°C
-
Chmelovar
-
Chmelovar vaříme 90 min. Dávkuje se chmel do dvou dávek. První část na začátku (20 gr. dávky), druhá část (10 gr. dávky) těsně před koncem várky.
-
Hlavní kvašení a ležení
-
Hlavní kvašení probíhá při teplotě 18 - 20°C přibližně týden. Doba zrání 2 - 3 týdny, při teplotě okolo 2°C.