Weizen - Hefeweizen

01.08.2014 18:36

Celkové množství piva 20 l

  • Základní sladina: 12%

  • Hořkost: 22 EBU

  • Barva: 9 EBC

  • Procento alkoholu: 4,9%

  • Seznam ingrediencí pro výrobu piva

  • Množství a druhy sladu:

  • Pšeničný světlý slad 2900 gramů

  • Plzeňský slad 1700 gramů

  • Kouřový slad 200 gramů

  • Caramaltz světlý/plzeňský 100 gramů

  • Kvasinky: použít kvasinky určené speciálně pro pšeničná piva

  • Množství chmele: chmel 30 gramů 7% alfa kyselin

  • 14 litrů vody na vystírku

  • 16 litrů vody pro dolití

  • Druh kvašení: svrchní

  • Pivo je vyrobeno, jako pivo svrchní, třístupňovým infuzním rmutováním.

  • Vystírka do 40°C teplé vody po dobu 20 minut

  • Pomalu ohřejeme na 55°C a zařadíme prodlevu 20 min.

  • Pomalu ohřejeme na 65°C a zařadíme prodlevu 30 min.

  • Pomalu ohřejeme na 72°C a zařadíme prodlevu 45 min.

  • Odrmutování provedeme při teplotě 76°C

  • Chmelovar

  • Chmelovar vaříme 90 min. Dávkuje se chmel do dvou dávek. První část na začátku (20 gr. dávky), druhá část (10 gr. dávky) těsně před koncem várky.

  • Hlavní kvašení a ležení

  • Hlavní kvašení probíhá při teplotě 18 - 20°C přibližně týden. Doba zrání 2 - 3 týdny, při teplotě okolo 2°C.