Zahraniční kuriozity II.

15.10.2014 13:53

Největší pivní festival, nejlepší nebo nejstarší pivovar, nejdelší pivní potrubí, nejvíce vypitých piv, nejrychleji vypité pivo nebo nejvýkonnější obsluha – zajímají vás největší rekordy z pivního světa? Pojďme se podívat, co všechno lze s pivem dokázat.

Největší pivní festival: Oktoberfest

Český pivní festival s 10.000 místy k sezení, trvající přes 2 týdny, je největší akcí svého druhu v ČR. Zdaleka největší pivní festival na světě je ale Oktoberfest, který se koná každoročně (již od roku 1810) na přelomu září a října v německém Mnichově. Každý rok na něj zavítá přes 6 milionů návštěvníků z celého světa, kteří ve 14 gigantických stanech vypijí 6,9 milionu litrů tradičního bavorského piva. Pro zajímavost, jeden litrový tuplák tu vyjde na bezmála 10 eur.

Nejlepší pivovar: Westvleteren v Belgii

Podle prestižního internetového serveru RateBeer.com pochází nejlepší pivo světa z belgického trapistického pivovaru Westvleteren. Zdejší mniši ovšem bez ohledu na poptávku produkují jen tolik piva, kolik potřebují na zajištění finanční samostatnosti svého kláštera. Jejich piva si tak koupíte výhradně na místě – rezervace je zdlouhavá a zákazník navíc souhlasí, že piva nebude dále přeprodávat.

Nejstarší pivovar: Weihenstephan v Bavorsku

Nejstarším stále fungujícím pivovarem světa je pravděpodobně Bavorský státní pivovar Weihenstephan. V Benediktinském opatství Weihenstephan nedaleko Mnichova tu mniši poprvé uvařili pivo už v roce 1040. Po velké rekonstrukci se dnes velmi moderní pivovar specializuje především na pšeničné pivo.

Nejdelší pivní potrubí: 5 km v Německu

V Německu mají pětikilometrovou síť potrubí, kterým proudí zlatavý mok. Najdete jej v Gelsenkirchenu na fotbalovém stadionu Veltins Arena, kde tak mohou fanoušci Schalke 04 pít pivo přímo z  centrálního tanku. Během průměrného zápasu ho vypijí zhruba 52 tisíc litrů!

Nejvíce vypitých piv: 119 třetinek za 6 hodin

Rekord o  počtu vypitých piv v Guinnessově knize rekordů nenajdete, drží ho ale profesionální zápasník Andre the Giant, který dokázal v 70. letech během šesti hodin vypít 119 třetinkových piv, tedy jednu láhev za tři minuty. Slavný wrestler Andre totiž měřil 224 centimetrů, vážil hodně přes dva metráky a na jeho vášeň pro alkohol padla většina jeho výdělku.

Nejrychleji vypité pivo: litr za 1,3 vteřiny

Nejrychleji dokáže pít pivo Steven Petrosino, který v červnu 1977 vypil litr piva za 1,3 vteřiny. Schopnost rychle vypít pivo má kdekdo, ale patrně byste ji nehledali u vrcholného politika. Bob Hawke byl na přelomu 80. a 90. let premiérem Austrálie a dokázal vypít „yard of ale“ (1,4 litru) za 11 vteřin.

Nejvýkonnější obsluha: 20 tupláků najednou

Obdivujete svého hospodského, který je schopen obsloužit pivem celý velký stůl na jeden zátah? Australan Reinhard Wurtz před pár lety dokázal přenést 20 tupláků s pivem (což odpovídá zhruba 50 kilogramům) na vzdálenost 40 metrů. Sice toho hodně vylil a jeden mu dokonce upadl, ale přesto je to úctyhodný výkon.

 

(Zdroj: alkoholia)