7 kroků k ideálnímu požitku z piva

03.08.2014 22:43

7 kroků k ideálnímu požitku z piva

 


 

  1. Dvě různá piva se od sebe mohou lišit jako jablka a pomeranče, každý pivní styl zaujme někoho jiného a zároveň se též hodí pro jinou příležitost. Proto vybírejte s rozvahou, zároveň se však nebojte experimentovat. Pamatujte, že degustace piv je především zábava.

 

  1. Vyberte vhodnou a čistou sklenici. Dbejte na to, aby na sklenici nezbyly kapky saponátu, zbytky jídla nebo cokoliv, co by mohlo  narušit chuť piva. Pokud byste snad špinavou sklenici dostali v nějakém podniku, neváhejte obsluhu upozornit – v normálním slušném podniku Vám obsluha sklo jistě ráda vymění.

 

  1. Dbejte na to, aby sklenice nebo pivo nebyly příliš studené. Namražená sklenice Vám pivo jen naředí vodou. Zároveň respektujte doporučenou teplotu servírování a řiďte se ji – je to teplota, při které je z piva cítit nejoptimálnější množství chutí.

 

  1. Pivo do sklenice načepujte správně. (Pokud si nevíte rady, přečtěte si článekJak správně načepovat pivo)

 

  1. Nyní již před sebou máte to – na co jste se tolik těšili – pivo. Jakou má barvu? Je čiré a lesklé nebo je spíše kalné a matné? A co pěna? Je vysoká, nízká, načechraná nebo snad zcela chybí? Pokud plánujete na pivo udělat recenzi, tak je toto přesně ta pravá chvíle, kdy si začít dělat poznámky. A pokud si pivo chcete vychutnat jen pro svůj vlastní požitek, snažte se zachytit každý možný detail.

 

  1. Je na čase si přivonět. Pokud jste se někdy zúčastnili degustace vín, jistě jste si všimli komplexního procesu, který první doušek předchází. U degustace piv tomu není jinak. I ten nejmenší pohyb se sklenicí z piva uvolní jeho vůni, zaměřte se na ní – vůně u piva bývá tou nejdůležitější předzvěstí jeho chuti.

 

  1. Ochutnejte. Doporučujeme začít se středně velkým lokem, při kterém budete moci pivo nejlépe „poválet“ v ústech. Všímejte si, jak pivo působí. Je hořké? Je sladké? Cítíte z piva alkohol nebo jinou příměs, například kávu či určitý druh ovoce? Vnímejte, jak se chuť jeví odlišně na špičce jazyka, uprostřed úst, na patře a po polknutí. Zaměřte se také na to, jaký máte pocit v ústech po spolknutí doušku.