Anglický Stouth II.

01.08.2014 21:31

Anglický Stouth II.
 

  • Celkové množství piva 20 l

  • Základní sladina: 11,8%

  • Hořkost: 22 EBU

  • Barva: 144 EBC

  • Procento alkoholu: 4,9%

  • Poznámka: vzhledem k poměrně velkému množství sladu, cukru a současně barvícího sladu, je zřejmé, že mladina bude velmi hustá a sladká. Je tedy předpoklad, že bude hůře a hlavně podstatně déle kvasit a i zrání piva bude delší.

  • Seznam ingrediencí pro výrobu piva

  • Množství a druhy sladu:

  • Plzeňský slad 3050 gramů

  • Mnichovský slad 300 gramů

  • Barvící slad 340 gramů

  • Cukr 250 gramů

  • Kvasinky: použít kvasinky určené pro svrchně kvašená piva, doporučuji kvasinky pro anglická piva

  • Množství chmele: chmel 37 gramů - pozor dva různé typy

  • 14 litrů vody na vystírku

  • 16 litrů vody pro dolití

  • Druh kvašení: svrchní

  • Pivo je vyrobeno, jako pivo svrchní, jednostupňovým infuzním rmutováním.

  • Vystírka do 42°C teplé vody po dobu 15 minut

  • Pomalu ohřejeme na 66°C (ohřev provádět co nejpomaleji a za velmi intenzivního míchání, aby nedošlo k připálení sladu) a zařadíme prodlevu 90 min., zde je nutno neustále přitápět na tuto uvedenou teplotu ...

  • Odrmutování provedeme při teplotě 76°C

  • Chmelovar

  • Chmelovar vaříme 90 min. Dávkuje se chmel do dvou dávek. První část na začátku (12 gr. dávky - hořký chmel 7,7% alfa kyseliny), druhá část (25 gr. dávky - aromatický chmel 5,3% alfa kyseliny) 10 min. před koncem várky. V polovině chmelovaru nutno přidat cukr

  • Hlavní kvašení a ležení

  • Hlavní kvašení probíhá při teplotě 18 - 20°C přibližně týden, spíše je nutno se připravit na delší dobu, protože mladina má vysoký obsah cukru. Doba zrání 5 - 6 týdnů, ale i podstatně více podle sladkosti, při teplotě okolo 2°C.