Březňák 1

01.08.2014 21:12


 

  • Zde uvedené pivo se umístilo na 2.místě v kategorii spodně kvašených piv (březňáků) v roce 2000 v Německu ...

  • Celkové množství piva 40 litrů

  • Seznam ingrediencí pro výrobu piva

  • Plzeňský slad 4 kg

  • Mnichovský slad 6 kg

  • chmel (10%) 50 gramů

  • chmel aromatický (4%) 50 gramů

  • 0,25 litrů spodních kvasnic

  • Vystírka

  • Do vhodné nádoby si připravíme 35 litrů vody a ohřejeme na 52°C. Do ohřáté vody rozmícháme našrotovaný slad. Teplota vystírky do 37°C. Zařadíme prodlevu 10 min.

  • Pomalu ohřejeme na 52°C a zařadíme prodlevu 30 min.

  • Pomalu ohřejeme na 66°C a zařadíme prodlevu 60 min.

  • Scezování

  • Dílo převedeme na scezovací nádobu, ponecháme stát až se směs usadí a samovolně rozvrství. Poté provedeme scezování sladiny.

  • Chmelovar

  • Chmelovar je svaření sladiny s chmelem - doba chmelovaru celkem 100 min. Na začátku 50 gramů (10%), v polovině 25 gramů aromatického chmele a 10 min před koncem dalších 25 g chmele. Po ukončení chmelovaru celý objem co nejrychleji ochladíme na 10°C a zakvasíme .

  • Hlavní kvašení a ležení

  • Hlavní kvašení probíhá při teplotě 10°C přibližně 10 dní.Po vykvašení nutno stočit do KEG a pod a necháme ještě 3 týdny při 8°C vyzrávat.