Kölsch

01.08.2014 21:46

KÖlsch

 

  • Celkové množství piva 20 l

  • Základní sladina: 1 %

  • Hořkost: EBU - neuvedeno

  • Barva: EBC - neuvedeno

  • Procento alkoholu: neuvedeno

  • Seznam ingrediencí pro výrobu piva

  • Množství a druhy sladu:

  • Pšeničný slad - 1 kg - 4 EBC

  • Plzeňský slad - 3 kg - 3 EBC

  • Celkem tedy 4 kg hrubě šrotovaného sladu

  • Množství chmele: chmel 50 gramů 6% alfa kyselin - typ Hallertauer Perle

  • 18 litrů vody na vystírku

  • 4 litrů vody pro dolití

  • Druh kvašení: svrchní

  • Pivo je vyrobeno infuzním rmutováním.

  • Postup vaření

  • Vystírací vodu ohřejeme (18 litrů) na 57°C a řádně smícháme s veškerým sladovým šrotem. Konečná teplota by měla činit 54 - 55°C. Nádobu necháme uzavřenou a zakrytou vlněnou pokrývkou, aby se zamezilo tepelným ztrátám. Necháme takto vystírat po dobu 20 minut.

  • Pomalu ohřejeme na 63°C a zařadíme prodlevu 45 min. Ohřev provádíme pomalu, doba ohřevu by měla činit asi 10 minut a na této teplotě neustále držet.

  • Opět zatopíme a pomalu ohříváme až na teplotu 76°C a zařadíme prodlevu 30 min. Na konci provedeme zkoušku zcukernění jodovou zkouškou.

  • Odrmutujeme ve scezovací nádobě po dobu 15 minut.

  • Kompletně scedíme a slad propláchneme vodou o teplotě 60°C. Celkové množství by mělo být asi 22 litrů sladiny.

  • Chmelovar - provádí se vždy při odkryté nádobě, pozvolným varem

  • Sladinu uvedeme do varu. Chmelovar trvá 90 min. Dávkuje se chmel ve dvou dávkách, 36 gramů na začátku varu a 15 gramů 5 minut před koncem varu..

  • Mladina se ochladí na 30°C a roztočením (odstředivě) se nechají usadit chmelové zbytky a mladina se stočí. Dále se potom mladina schladí na zákvasnou teplotu, t.j. 16°C. Mezitím si, ale při teplotě 20°C změříme hustotu hustoměrem a můžeme případně převařenou vodou mladinu zředit na požadovanou hodnotu. Mladinu naočkujeme kvasnicemi a uložíme ve spilce.

  • Hlavní kvašení a ležení

  • Hlavní kvašení probíhá při teplotě 16 - 18°C přibližně 10 dní, podle tmavě hnědé deky, by mělo být pivo již vykvašeno (platí přibližně pro pivo 12°). Deku na konci sebereme, aby se nám nepropadla do piva. Poté již pivo stočíme do lahví, soudků, PET ...

  • Sekundární kvašení - pro lepší sekundární kvašení je možno přidat cca lžičku hroznového cukru na 1 litr piva. Je nutno sledovat tlaky a případně je nutno tlak snižovat odfouknutím. Doba zrání při 4 - 6°C po dobu 4 týdnů. Potom je nutno teplotu snížit na cca 4°C a při této teplotě vydrží již pivo dostatečně dlouho.