Párování piva s pokrmy

14.08.2014 17:08

Párování piva s pokrmy


 

Co byste řekli Stoutu spolu s kvalitními pečenými  podomácku zauzenými žebry s domácí IPA BBQ omáčkou? O tom, k jakému pokrmu se hodí jaká odrůda vína, je všeobecně známé. V našem článku se však budeme zabývat v tuzemsku doposud méně obvyklým párováním jídla s pivem.

 

V zahraničí se trend párování různých piv s pokrmy prosazuje již mnoho let. Přestože se párování jídla s pivem objevuje již například i na Prague food festivalu, je v Česku zatím stále v plenkách a my bychom Vám ho rádi v kostce představili.

V posledních letech zjišťují majitelé restaurací a především samotní spotřebitelé, že pivo má úžasný potenciál k párování se všemi druhy pokrmů. Pivo může být dokonce v mnoha ohledech k tomuto účelu vhodnější než víno, jelikož nabízí výrazně širší chuťovou škálu a tedy i více možností k párování. Je třeba si uvědomit, že vinaři mají pouze jednu ingredienci – hrozny, případně sudy, jedná-li se o archivní vína. Na druhé straně sládkové mohou experimentovat se sladem, chmelem, kvasinkami a velmi často se také přidávají další ingredience – bylinky, koření, čokoláda, ovoce, zelenina, oříšky, káva či například dýňová semínka.

beer.jpg

Přístupy k párování pokrmů a piva

Doplňující se nebo kontrastní chutě?

Někteří kuchaři a sommeliéři se snaží nacházet společné rysy mezi pokrmem a pivem – například pálivá thajská kuchyně a výrazný pale ale (můžou se samozřejmě doplňovat i ovocná piva s ovocnými pokrmy atd.) Myšlenka tohoto způsobu je v navázání jednoho chuťového požitku z doušku do zakousnutí, kde se tyto chutě prolínají a doplňují. Druhým přístupem je vyhledávání protikladů, například suchý a hořký stout se sladkými ústřicemi. Zajímavě se také prolínají sladká a slaná chuť.

Porovnání piva s vínem

Někteří lidé říkají, že spodně kvašené pivo – obvykle ležák je jako bílé víno a svrchně kvašené pivo – obvykle Ale je jako červené víno. V důsledku se jedná o roli chmele u piva a roli kyselin u vína. Základní rozdíl mezi ležáky a ejly je v tom, že ležáky jsou obvykle lehčí a chuťově jednodušší zatímco ejly jsou těžké a komplexní s ovocnými chutěmi. Z hlediska plnosti je možné definovat u piva (stejně jako u vína) tři typy: lehké, středně plné a těžké pivo. Obecně se nabízí párování lehkých piv s lehkými pokrmy a těžkých s těžkými.

Příklady:

Lehké tělo

  • Víno – Sauvignon Blanc, Pinot Noir

  • Pivo – Ležák plzeňského typu, pšeničné pivo

Středně plné tělo

  • Víno - Merlot

  • Pivo – Ale, IPA, bock

Plné tělo

  • Víno - Cabernet Sauvignon, Malbec, Oaky Chardonnay

  • Pivo – Stout, Porter, Barleywine

Dávejte si pozor na párování dle regionů 

Někteří lidé si myslí, že pokud si například dáváme mexickou kuchyni, nejlepší volbou bude párování s mexickým pivem. Avšak nabídka piv ze střední a jižní Ameriky a také Asie obvykle obnáší pouze lehké a jednoduché ležáky.

cb_cheese_1.jpg

Párování dle pivních stylů

Na následujících řádcích se dočtete konkrétní tipy k párování jednotlivých pivních stylů s pokrmy

Svrchně a spontánně kvašená piva

  • Belgian Witbier– výborně se doplňuje se saláty s citronovou zálivkou a kozím sýrem či fetou. Také je vhodný k jihoamerickému ceviche či k jiným lehkým pokrmům s citrusovým aroma. Mezi sýry lze witbier skvěle párovat s uzenou goudou.

  • Hefeweizen – hodí se k lehkým polévkám a salátům, vegetariánským pokrmům či sushi. Vhodná je také kombinace se sladkou asijskou kuchyní. Ze sýrů je vhodné párování s vyzrálou goudou, sýrem feta či kozím sýrem.

  • Blond ale– jde skvěle dohromady s lehčími pokrmy – kuře, losos či saláty. Zajímavé je také spojení se sladkými, ostrými či pálivými pokrmy, obvykle obsahujícími prvky asijské kuchyně, mango nebo chilli. Ze sýrů se hodí s brie.

  • Bitter – lze spojit s širokou variací pokrmů. Příkladem může být pečené kuřecí či vepřové maso nebo anglická klasika Fish and chips (ryba smažená v těstíčku s hranolkami).

  • Pale ale – chmelová hořkost kontrastuje výborně s kořeněnými, uzenými či jinak aromatickými pokrmy, vynikající s burgery! Skvěle se doplňuje se sýry s ušlechtilou plísní.

  • India pale ale (IPA) – doplňují se s velmi aromatickými a kořeněnými pokrmy jako například kari. Mezi dezerty je možné například propojení s créme brule.

  • Amber ale – doplňuje se s bohatě aromatickými, kořeněnými a uzenými pokrmy. Například žebra, grilované kuře, chilli nebo hovězí.

  • Brown ale – hodí se k pečenému vepřovému, uzeným omáčkám a také k pokrmům s oříškovým nádechem. Ze sýrů je mu blízký anglický colby.

  • Porter – perfektně se hodí k uzeným pokrmům, především ke slanině. Doplňuje se k čokoládovým a kávovým dezertům. Mezi sýry je vhodným doplňkem gorgonzola.

  • Stout – výborný s mořskými plody, především ústřicemi a mušlemi. Obecně však s uzenými či grilovanými pokrmy. Z dezertů především čokoládové.

  • Barley wine – plnost a výrazná chuť obvykle přebíjí aroma hlavních chodů. Proto se spíše hodí k vyzrálým sýrům a také k hutným čokoládovým či karamelovým dezertům.

  • Lambic – doplňuje se k lehkým či ovocným pokrmům. Nejlépe vystupuje jako společník s pokrmy následujícím po hlavním jídle, především dezerty s ovocem či tmavou čokoládou. Ze sýrů je výborný s mascarpone.

Spodně kvašená piva

  • Ležák plzeňského typu – skvěle se hodí k lososu, tuňákovi a jiným tučným rybám. Hořkost nabízí velice zajímavý kontrast se sladkými omáčkami.

  • Polotmavý ležák – sladkost se výborně doplňuje s tomatovými omáčkami. Vyvážená hořkost ladí s pokrmy obsahující oregano či bazalku.

  • Märzen/Oktoberfest, vídeňský ležák – karamelizovaný slad v pivu se hodí ke grilovaným či na prudko upraveným masům, německým klobáskám nebo kořeněné mexické kuchyni. Ideálními sýry jsou variace ementálu.

  • Bock – bohatá sladkost vyrovnává bohatě kořeněné a intenzivní aromatické prvky pomalu pečeného masa. Ze sýrů je vhodné konzumovat k tomuto pivnímu stylu jemný cheddar.