Vartáš - vánoční pšeničné pivo
Vartáš - vánoční pšeničné pivo
-
Recept je asi na 40 L mladiny
-
Infúzně
-
Suroviny:
-
slad pšeničný - 5,5kg
-
slad světlý, plzeňský – 3,5kg
-
granulovaný chmel (alfa 5,5%) – 170g
-
vystírací voda – 30L
-
Postup:
-
vystírka – 42°C následně pauza 10 min
-
zápařka – 53°C následně pauza 15 min
-
62°C – 45 min
-
73°C – 30 min
-
zahřívat na 80°C
-
přivedeme celý objem na scedzovačku a pauza min. 20 min
-
vyslazování vodou 75°C až po dosahnutí požadovaného EPM sníženého o cca 1° (odpar a zahuštění při chmelovaru – vlastní zkúsenost)
-
po scezení uvedeme do varu – chmelovar asi 65-70 min
-
dávkování chmele:
-
30% - na začátku varu
-
50% – po 30 min po začátku varu
-
20% – 10 min před koncem varu
-
po ukončení chmelovaru celý objem roztočíme a necháme min. 25 min v klidu.
-
Následně schladíme na 16 –18 °C a zakvasíme pivovarníckymi kvasnicemi – vrchnými (ja používam Safbrew WB-06)
-
Primární kvašení asi 5-6 dní – teplota do 18°C
-
Ležaní 14 - 20dní – teplota max. 4°C