Vartáš - vánoční pšeničné pivo

01.08.2014 22:01

Vartáš - vánoční pšeničné pivo


 

  • Recept je asi na 40 L mladiny

  • Infúzně

  • Suroviny:

  • slad pšeničný - 5,5kg

  • slad světlý, plzeňský – 3,5kg

  • granulovaný chmel (alfa 5,5%) – 170g

  • vystírací voda – 30L

  • Postup:

  • vystírka – 42°C následně pauza 10 min

  • zápařka – 53°C následně pauza 15 min

  • 62°C – 45 min

  • 73°C – 30 min

  • zahřívat na 80°C

  • přivedeme celý objem na scedzovačku a pauza min. 20 min

  • vyslazování vodou 75°C až po dosahnutí požadovaného EPM sníženého o cca 1° (odpar a zahuštění při chmelovaru – vlastní zkúsenost)

  • po scezení uvedeme do varu – chmelovar asi 65-70 min

  • dávkování chmele:

  • 30% - na začátku varu

  • 50% – po 30 min po začátku varu

  • 20% – 10 min před koncem varu

  • po ukončení chmelovaru celý objem roztočíme a necháme min. 25 min v klidu.

  • Následně schladíme na 16 –18 °C a zakvasíme pivovarníckymi kvasnicemi – vrchnými (ja používam Safbrew WB-06)

  • Primární kvašení asi 5-6 dní – teplota do 18°C

  • Ležaní 14 - 20dní – teplota max. 4°C