Vídeňské staré pivo - Wiener Alt Bier

01.08.2014 21:42

Vídeňské staré pivo - Wiener Alt Bier


 

  • Celkové množství piva 20 l

  • Základní sladina 12,2%

  • Hořkost: 30 EBU

  • Barva: 30 EBC

  • Procento alkohlu: 5,4%

  • Seznam ingrediencí pro výrobu piva

  • Mnichovský slad 2150 gramů

  • Vídeňský slad 1650 gramů

  • Caramaltz světlý(Plzeňský 200 gramů

  • Barevný slad 30 gramů chmel 50 gramů 7,5% alfa kyselin

  • 14 litrů vody na vystírku

  • 16 litrů vody pro dolití

  • Svrchní kvašení

  • Pivo je vyrobeno, jako pivo svrchní dvoustupňovým infuzním rmutováním.

  • Vystírka při 40°C

  • Pomalu ohřejeme na 50°C a zařadíme prodlevu 30 min.

  • Pomalu ohřejeme na 66°C a zařadíme prodlevu 70 min.

  • Odrmutování provedeme při teplotě 76°C

  • Chmelovar

  • Chmelovar vaříme 90 min. Dávkuje se chmel do dvou dávek. První část na začátku (40 gr. dávky), druhá část (10% dávky) těsně před koncem varu.

  • Hlavní kvašení a ležení

  • Hlavní kvašení probíhá při teplotě 18 - 20°C přibližně týden. Doba zrání 2 - 3 týdny.