Weizen - pšeničné pivo světlé

01.08.2014 18:33


 

Celkové množství piva 20 l

  • Seznam ingrediencí pro výrobu piva

  • Plzeňský slad 1,7 kg

  • Pšeničný slad 2,5 kg

  • chmel 80 gramů 4% alfa kyselin

  • 14 litrů vody na vystírku

  • 16 litrů vody pro dolití

  • Obsah základní sladiny asi 12%

  • Svrchní kvašení

  • Vystírka při 40°C

  • Pomalu ohřejeme na 55°C a zařadíme prodlevu 15 min.

  • Pomalu ohřejeme na 64°C a zařadíme prodlevu 35 min.

  • Pomalu ohřejeme na 72°C a zařadíme prodlevu 20 min.

  • Pomalu ohřejeme na 78°C a zařadíme prodlevu 20 min.

  • Chmelovar

  • Chmelovar vaříme 60 - 90 min. Dávkuje se chmel do třech dávek. První část na začátku (30% dávky), druhá část (50% dávky) uprostřed varu a poslední část (20% dávky) těsně před koncem varu.

  • Hlavní kvašení a ležení

  • Hlavní kvašení probíhá při teplotě 18 - 20°C přibližně týden. Doba zrání 2 - 3 týdny.