Ženy a pivo, jde to dohromady?

03.08.2014 23:34

 

Ženy a pivo, jde to dohromady?


 

Svým způsobem je to dilema, snad jsem měl zvolit jiný, ne tak provokativní název pro tohle povídání, ale proč se vlastně i na tak ožehavé a občas téměř kritické téma nepodívat bez zbytečných kliček či přetvářek. Mnoho dívek, slečen i žen se ke konzumaci piva staví spíš negativně, mezi ženami ale najdeme i opravdové milovnice zlatavého moku, které dokázaly v pivu najít zalíbení a dovedou si ho správně vychutnat. Některé si ho dopřejí stejně jako muži, jiné si pochutnají raději v soukromí, některým pak poslouží jako nenahraditelná a vděčná ingredience především v kuchyni při přípravě méně obvyklých a přitom velmi chutných specialit. A že těch receptů je, možná byste se divili! Ale o tom dnes nechci hovořit, už jsem zase někam odbočil, takže hezky zpátky ke vztahu mezi ženami a pivem.


 


 

Ženy a negativní postoj k pivu

Velké procento žen (a mohou si za to často „páni pivaři“ sami) má ke konzumaci piva spíše negativní přístup, ať už je to tím, že partner, přítel či rodič se občas s kamarády u piva trochu zdrží a na pivo potom svaluje vinu, případně u některých chybnými předsudky a nepravdivými, ale vžitými pověrami o tom, jak se pivo „pro dámu nehodí“, dokáže zničit dokonalou postavu či působí pomalé či rychlejší odumírání mozkových buněk a podobně. Přitom i pro ženy je pivo vhodným zdrojem tekutin při dodržování správného pitného režimu, navíc působí na lidský organismus v mnoha případech léčivě a preventivně, navíc výtažky z chmele, kvasnicové kultury i různými postupy zpracované pivo se staly už dávno neodmyslitelnou složkou omlazovacích, hydratačních a regeneračních krémů, masek i zábalů. A šampony na bázi piva? Vždyť už za časů našich babiček se zbytek piva používal k ošetření vlasů, výrobky tohoto typu jsou populární a žádané dodnes. Že je pivo hořké? Ne každý je milovníkem sladkých nápojů, kromě toho dnes najdeme i piva s minimální hořkostí, či dokonce třeba s ovocnými příchutěmi. Kupříkladu v poslední době tak populární radlery a ovocná piva mohou v teplých letních dnech posloužit jako ideální prostředek k zahnání žízně, vždyť po nich často sáhnou například i sportovci. Pití přiměřeného množství piva je pro ženy rozhodně nezávadné, podívejme se tedy třeba na to, jak je to s „ohrožením“ elegantní, pracně udržované postavy. Pitný režim každého člověka by měl obsahovat dávku minimálně 2 – 2,5 litru vody denně, v horkém počasí občas i o trochu více. V případě nadměrného pití silně močopudných a vysušujících nápojů (to jsou například vysokoenergetické limonády slazené cukrem, káva, colové nápoje…) dostává tělo mnohem větší přísun kalorií, cukry se usazují a nebezpečí nabraných kilogramů je tedy výrazně vyšší. Pro srovnání si můžeme uvést, že půllitr výčepního piva (tedy takzvané desítky) obsahuje v průměru jen 200 kcal, už půllitr mléka nebo ovocné šťávy dodá 250 kcal, půllitr vína pak dokonce kolem 300 kcal. A výše zmíněné slazené nápoje mají těch kalorií dvojnásobek, než stejné množství piva, občas dokonce ještě výrazně víc! Přitom právě pivo obsahuje takzvané „pomalé cukry“ (dextriny), které uvolňují energii ještě dlouho po požití, tudíž se cukry v těle nehromadí, ale jsou rovnoměrně spalovány a nemohou tak dát základ hromadění obávaného tuku. Hrozbou pro udržovanou postavu může být spíš nedostatek chromu, což může vést k nestabilitě hladiny inzulínu, což se dále potom může projevit neodolatelnými chutěmi, zejména pak na sladkosti, což ke zvýšení nadváhy je cesta zcela přímá. A právě tady může i jen malé pivo každý den odvést skvělou práci.


 

Odbourávání alkoholu u ženy

Protože ženský organismus odbourává alkohol výrazně pomaleji, než je tomu u mužů, přiměřená denní dávka piva pro ženu se pohybuje od půl do jednoho litru piva lehčího typu denně. Pro ženy v období přechodu může být pivo i ochranou před nástupem obávané osteoporézy (řídnutí kostí), střídmá pravidelná konzumace piva může výrazně pomoci, protože látky, obsažené v chmelovém extraktu zpomalují uvolňování vápníku z kostí. Zároveň pivo působí jako prevence proti tvorbě obávaných ledvinových kamenů díky dostatečnému zavodnění ledvin, v nichž se usazuje méně vápenatých solí. A kdo zná ledvinové koliky jen z vyprávění, může mluvit o štěstí! Ženy v reprodukčním věku by si měly navíc uvědomit, že právě pivo dodává tělu krom jiného dostatek kyseliny listové, která v případě nedostatku v organismu matky může vést až k tak závažným problémům, jakými jsou kupříkladu rozštěpy patra i páteře u novorozenců. Pivo může být vhodným zdrojem, obsah této kyseliny má poměrně dost vysoký. Pivo také samo o sobě nepoškozuje ani mozkové buňky, ve větším množství je však opravdu může poškodit alkohol, který je i v pivu (byť ve velmi malém množství) obsažen, proto vždy bude záležet na požitém množství, při rozumné konzumaci se vážně není čeho obávat. Nebezpečné pro mozkové buňky by bylo dlouhodobé požívání většího množství alkoholu, tomu se však každá rozumná žena jistě dokáže vyvarovat. Pivo naopak obsahuje řadu vitamínů a dalších látek, které jsou pro fungování nervové soustavy nezbytné.

A co se kosmetiky týče, stačí se přece trochu podívat kolem sebe (například na internetu to bude jen otázkou několika minut) a objevíte bohatou nabídku tuzemských i zahraničních krémů s nejrůznějším určením, většinou působící hlavně jako regenerativní a hydratační, existují i speciální krémy a masti pro ošetření a zlepšení nehtů, o vlasové kosmetice s dávnou tradicí už jsem se zmiňoval výše. Prostě je opravdu z čeho vybírat. Takže dopřejme našim ženám nějaké to pivo, určitě je to nějak negativně neovlivní, spíš třeba budou mít větší pochopení pro našeho tekutého koníčka a když je žena spokojená, je to hned mnohem příjemnější, co si budeme povídat…