7 kroků k ideálnímu požitku z piva
7 kroků k ideálnímu požitku z piva
-
Dvě různá piva se od sebe mohou lišit jako jablka a pomeranče, každý pivní styl zaujme někoho jiného a zároveň se též hodí pro jinou příležitost. Proto vybírejte s rozvahou, zároveň se však nebojte experimentovat. Pamatujte, že degustace piv je především zábava.
-
Vyberte vhodnou a čistou sklenici. Dbejte na to, aby na sklenici nezbyly kapky saponátu, zbytky jídla nebo cokoliv, co by mohlo narušit chuť piva. Pokud byste snad špinavou sklenici dostali v nějakém podniku, neváhejte obsluhu upozornit – v normálním slušném podniku Vám obsluha sklo jistě ráda vymění.
-
Dbejte na to, aby sklenice nebo pivo nebyly příliš studené. Namražená sklenice Vám pivo jen naředí vodou. Zároveň respektujte doporučenou teplotu servírování a řiďte se ji – je to teplota, při které je z piva cítit nejoptimálnější množství chutí.
-
Pivo do sklenice načepujte správně. (Pokud si nevíte rady, přečtěte si článekJak správně načepovat pivo)
-
Nyní již před sebou máte to – na co jste se tolik těšili – pivo. Jakou má barvu? Je čiré a lesklé nebo je spíše kalné a matné? A co pěna? Je vysoká, nízká, načechraná nebo snad zcela chybí? Pokud plánujete na pivo udělat recenzi, tak je toto přesně ta pravá chvíle, kdy si začít dělat poznámky. A pokud si pivo chcete vychutnat jen pro svůj vlastní požitek, snažte se zachytit každý možný detail.
-
Je na čase si přivonět. Pokud jste se někdy zúčastnili degustace vín, jistě jste si všimli komplexního procesu, který první doušek předchází. U degustace piv tomu není jinak. I ten nejmenší pohyb se sklenicí z piva uvolní jeho vůni, zaměřte se na ní – vůně u piva bývá tou nejdůležitější předzvěstí jeho chuti.
-
Ochutnejte. Doporučujeme začít se středně velkým lokem, při kterém budete moci pivo nejlépe „poválet“ v ústech. Všímejte si, jak pivo působí. Je hořké? Je sladké? Cítíte z piva alkohol nebo jinou příměs, například kávu či určitý druh ovoce? Vnímejte, jak se chuť jeví odlišně na špičce jazyka, uprostřed úst, na patře a po polknutí. Zaměřte se také na to, jaký máte pocit v ústech po spolknutí doušku.