Březňák 12% spodně kvašené
Richter - Pivní březňák - marzen 12% EPM
-
Infuzní způsob
-
Celkové množství piva cca 20 l
-
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
-
4,2 kg světlý slad
-
0,25 kg mnichovský slad
-
40 gramů poloraný červeňák ve třech dávkách
-
15 l vody - vystírka, 10 - 11 l vody - vyslazení
-
7 - 10 gr. spodních kvasnic (sušené)
-
Vystírku provést do 15 litrů vody 42°C, 10 min. míchat
-
Ohřát na teplotu 53°C, 15 min. prodleva
-
Ohřev na 65°C, 30 min. prodleva, jódová zkouška
-
Ohřev na 73°C, 30 min. prodleva, jódová zkouška
-
Ohřev na 78°C, 30 min. prodleva a následně scedit
-
Po scezení propláchnout 10 - 11 litry teplé vody 78°C
-
Chmelovar 90 min. - rozdělíme chmel na tři díly. První díl nasypeme cca 10 min. po začátku varu, druhý díl v polovině a poslední díl cca 5 min před koncem
-
Schladit na zákvasnou teplotu (10 - 12°C)
-
Kvašení - zakvašení provést pomocí svrchních kvasnic - druh, co kdo sežene. Během kvasného procesu je nutno sbírat pěnu (tzv. deku) na hladině
-
Doba ležení 5 - 6 týdnů