Churchill Pale Ale

01.08.2014 21:33

Churchill Pale Ale


 

  • Celkové množství piva 20 l

  • Základní sladina: 12,2 % - BE neuvedeno

  • Hořkost: EBU - 32

  • Barva: EBC - 35

  • Procento alkoholu: 5,6 %

  • Seznam ingrediencí pro výrobu piva

  • Množství a druhy sladu:

  • Vídeňský slad - 3000 gr.

  • Mnichovský slad - 450 gr.

  • Karamelový slad - 350 gr.

  • Barvící slad - 40 gr.

  • Bílý cukr - 430 gr.

  • Množství chmele: chmel 20 gramů 8,5% alfa kyselin (sladovnický severní), 20 gramů Spalter Select

  • 16 litrů vody na vystírku

  • 8 litrů vody pro dolití

  • Druh kvašení: svrchní

  • Pivo je vyrobeno jednostupňovýn infuzním rmutováním.

  • Postup vaření

  • Vystírku provedeme (16 litrů) při 45°C a řádně smícháme s veškerým sladovým šrotem. Konečná teplota by měla činit 45°C. Nádobu necháme uzavřenou a zakrytou vlněnou pokrývkou, aby se zamezilo tepelným ztrátám. Necháme takto vystírat po dobu 20 minut, po celou dobu máme zapnuté míchadlo a případně přitápíme na určenou teplotu.

  • Potom opět přitopíme až na teplotu 66°C, stále mícháme a necháme odpočívat po dobu 90 minut.

  • Odrmutujeme při teplotě 76°C.

  • Kompletně scedíme a slad propláchneme vodou o teplotě 80°C. Celkové množství by mělo být asi 22 litrů sladiny.

  • Chmelovar - provádí se vždy při odkryté nádobě, pozvolným varem

  • Sladinu uvedeme do varu. Chmelovar trvá 90 min. Dávkuje se chmel do dvou dávek, na začátku 20 gramů (7,7%) sladovnického severního a 10 minut před koncem 32 gramů (5,3 %) Spalter Select. (Česky bychom asi řekli na začátku hořký a na konci aromatický - dalo by se možná říci Premiant a potom Žatecký červeňák).

  • V polovině varu přidáme veškerý cukr a spolu s ním dále vaříme.

  • Mladina se ochladí na 30°C a roztočením (odstředivě) se nechají usadit chmelové zbytky a mladina se stočí. Dále se potom mladina schladí na zákvasnou teplotu. Mezitím si, ale při teplotě 20°C změříme hustotu hustoměrem a můžeme případně převařenou vodou mladinu zředit na požadovanou hodnotu. Mladinu naočkujeme kvasnicemi a uložíme ve spilce.

  • Hlavní kvašení a ležení

  • Hlavní kvašení probíhá při teplotě dle použitých kvasnic. Dobu lze jen těžko odhadnout vzhledem k velkému množství dodaného cukru. Deku na konci sebereme, aby se nám nepropadla do piva. Poté již pivo stočíme do lahví, soudků, PET ...

  • Doba zrání při 4 - 6°C po dobu 4 týdnů. Potom je nutno teplotu snížit na cca 2°C a při této teplotě vydrží již pivo dostatečně dlouho a vzhledem k velkému množství cukru, lze předpokládat i velmi dlouhé ležení ...