Churchill Pale Ale
Churchill Pale Ale
-
Celkové množství piva 20 l
-
Základní sladina: 12,2 % - BE neuvedeno
-
Hořkost: EBU - 32
-
Barva: EBC - 35
-
Procento alkoholu: 5,6 %
-
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
-
Množství a druhy sladu:
-
Vídeňský slad - 3000 gr.
-
Mnichovský slad - 450 gr.
-
Karamelový slad - 350 gr.
-
Barvící slad - 40 gr.
-
Bílý cukr - 430 gr.
-
Množství chmele: chmel 20 gramů 8,5% alfa kyselin (sladovnický severní), 20 gramů Spalter Select
-
16 litrů vody na vystírku
-
8 litrů vody pro dolití
-
Druh kvašení: svrchní
-
Pivo je vyrobeno jednostupňovýn infuzním rmutováním.
-
Postup vaření
-
Vystírku provedeme (16 litrů) při 45°C a řádně smícháme s veškerým sladovým šrotem. Konečná teplota by měla činit 45°C. Nádobu necháme uzavřenou a zakrytou vlněnou pokrývkou, aby se zamezilo tepelným ztrátám. Necháme takto vystírat po dobu 20 minut, po celou dobu máme zapnuté míchadlo a případně přitápíme na určenou teplotu.
-
Potom opět přitopíme až na teplotu 66°C, stále mícháme a necháme odpočívat po dobu 90 minut.
-
Odrmutujeme při teplotě 76°C.
-
Kompletně scedíme a slad propláchneme vodou o teplotě 80°C. Celkové množství by mělo být asi 22 litrů sladiny.
-
Chmelovar - provádí se vždy při odkryté nádobě, pozvolným varem
-
Sladinu uvedeme do varu. Chmelovar trvá 90 min. Dávkuje se chmel do dvou dávek, na začátku 20 gramů (7,7%) sladovnického severního a 10 minut před koncem 32 gramů (5,3 %) Spalter Select. (Česky bychom asi řekli na začátku hořký a na konci aromatický - dalo by se možná říci Premiant a potom Žatecký červeňák).
-
V polovině varu přidáme veškerý cukr a spolu s ním dále vaříme.
-
Mladina se ochladí na 30°C a roztočením (odstředivě) se nechají usadit chmelové zbytky a mladina se stočí. Dále se potom mladina schladí na zákvasnou teplotu. Mezitím si, ale při teplotě 20°C změříme hustotu hustoměrem a můžeme případně převařenou vodou mladinu zředit na požadovanou hodnotu. Mladinu naočkujeme kvasnicemi a uložíme ve spilce.
-
Hlavní kvašení a ležení
-
Hlavní kvašení probíhá při teplotě dle použitých kvasnic. Dobu lze jen těžko odhadnout vzhledem k velkému množství dodaného cukru. Deku na konci sebereme, aby se nám nepropadla do piva. Poté již pivo stočíme do lahví, soudků, PET ...
-
Doba zrání při 4 - 6°C po dobu 4 týdnů. Potom je nutno teplotu snížit na cca 2°C a při této teplotě vydrží již pivo dostatečně dlouho a vzhledem k velkému množství cukru, lze předpokládat i velmi dlouhé ležení ...