Fitzpatrick's Celtic Stout

01.08.2014 21:51

Fitzpatrick's Celtic Stout


 

  • Pivo získalo stříbrnou medaili k kategorii Irish-Style Dry Stout na festivalu Great American Beer v roce 2001.

  • Původní stupňovitost: 9 - 10°Plato (1.036 - 1,040)

  • Hořkost v jednotkách IBU: 30

  • Určeno pro 20 litrů piva

  • Slad:

  • 2,3, kg slad pale ale (např. Weyermann nebo Muntons)

  • 0,4 kg pražený ječmen

  • 0,31 kg čokoládový slad (např. Sladovna Litovel nebo Muntons)

  • 0,14 kg barvící slad

  • Kvasnice:

  • White Labs WLP001, California Ale Yeast

  • Varný proces:

  • Nejprve si ohřeji vodu (26 až 30 litrů) na 75°C. Teplota nálevu a vyslazovací vody by neměla překročit 76°C ani klesnout pod 74°C. Používám poměr vody ke sladu 4:1 (4 litry na 1 kilogram).

  • Vystřu a držím teplotu vystírky na 64-66°C po dobu jedné hodiny. Vyslazuji tak dlouho, až získám přibližně 22 litrů sladiny. Vařím tak dlouho, až se mi odpaří 10 - 15 % mladiny (přibližně 90 minut). Cílem je získat stupňovitost mladiny 9 až 10% (1.036 - 1.040).

  • Chmelovar:

  • Chmelení Kent Goldings at 30 IBU's (60 minut před koncem chmelovaru)

  • Chlazení a zákvas mladiny

  • Mladinu ochladím na teplotu mezi 18 a 21°C a zakvasím kvasnicemi WLP001. Když se kvašení rozjede, snažím se udržet teplotu na 18°C. Po kvašení stočím pivo z kvasnic a nechám ho dozrát týden až 10 dní, nebo až se kvasnice úplně usadí. Před lahvováním přidám 125 ml sladového extraktu a nechám pivo zrát ještě 1 nebo 2 týdny.