Je pití piva zdravé?

03.08.2014 22:30

 

Je pití piva zdravé?

 


 

S touhle otázkou se v libovolných obměnách můžeme setkat v nejrůznějších diskusích, fórech, pojednáních všeobecného i odborného typu a přece stále nelze jednoznačně tvrdit, že by se názory nějak sjednotily a shodovaly. Záleží totiž na mnoha aspektech, které se konzumace piva týkají. Podívejme se tedy na vliv pití piva z pohledu lékařů, milovníků zlatavého moku i těch, kterých se to sice týká, ale sami pivo prakticky nepijí. Netroufám si pochopitelně tvrdit, že právě můj názor a závěry jsou ty jediné správné, vždyť každý má samozřejmě nárok a právo na svůj vlastní úsudek. Ale téma k zamyšlení je to určitě zajímavé, nemyslíte?


 

Pivo – to je neustálý vývoj

Pivo za celou svou historii prošlo a stále prochází neustálým vývojem, některé druhy už prakticky zmizely a naopak se objevují nové, zaměřme se tedy především na piva, se kterými se setkáváme v dnešní době vcelku běžně. Asi nejdůležitějším faktorem bude určitě typ a množství konzumovaného piva,  proto ani závěry,  ke kterým se můžeme dostat, nebudou vždy zcela jednoznačné. Pro český národ je pivo určitě tradičním nápojem, jeho výrobě a prodeji se věnovaly a věnují celé generace odborníků,  naše pivo se rozhodně velmi významně podílí na vývoji světového pivovarnictví. Spotřeba „tekutého chleba“ je u nás na poměrně stabilní úrovni a tudíž je zdravotní vliv důležitým i sledovaným ukazatelem. Takže přestaňme chodit okolo a podívejme se už konečně na souvislosti mezi konzumací piva a naším zdravím.

Složení piva

Z čeho se vlastně pivo skládá? Hlavní složkou (jedná se o přibližně 92 % celkového objemu) je pochopitelně voda, další látky, které náš oblíbený nápoj obsahuje, by však jen v pouhém výčtu zabraly mnoho místa. Povšimněme si proto především těch nejdůležitějších. Jedná se zejména o bohatou škálu vitamínů (zejména skupiny B, opomenout však nelze ani kyselinu listovou, tyto složky jsou obsaženy v každém pivu, byť v různých poměrech), dále jsou v pivu bohatě zastoupeny stopové prvky a minerály (aby nebylo tohle povídání příliš dlouhé a suchopárné, zmíním jen ty nejdůležitější, tedy především hořčík, fosfor, křemík, draslík, zinek a další látky, které v rozumném množství podporují trávení a správné fungování lidského organismu. Pivo naopak neobsahuje tuky ani cholesterol. Obsah alkoholu v pivu není vysoký, u výčepních piv v rozmezí 2 – 3 %, u ležáků pak už kolem 3 až 5 %, proto je na tohle třeba při konzumaci piva také včas myslet. Jak je tomu s kalorickou hodnotou? U piva se pohybuje kolem 400 – 500 kcal na litr, díky přítomnosti sacharidů je i zdrojem energie.


 

Působení piva na organismus

Jak vypité pivo působí na lidský organismus? Záleží samozřejmě na množství nápoje, krom toho však je třeba brát v potaz i mnoho dalších faktorů. Není to ovlivněno jen tělesnou hmotností, záleží neodmyslitelně i na zdravotním stavu, na životosprávě a psychickém rozpoložení toho, kdo si pivo dopřává. Pro zdravého, přiměřeně se stravujícího člověka je vypití dvou až tří půllitrů piva denně přiměřenou dávkou, která dodá organismu mnohé z toho, co potřebuje a nijak ho negativně neovlivní. Vyšší počet vypitých piv už se může projevit i nežádoucími následky, na to se ale podíváme podrobně o něco později. V čem tedy rozumné pití piva kladně ovlivní náš organismus? Není toho málo, takže zmíním aspoň ty nejdůležitější věci. Doplňování tekutin je pro správné fungování těla prostě nezbytné a dostatečný obsah vody ho zaručuje v plné míře, o tom jistě nikdo nemá pochyb. Dalšími klady, které už nejsou tak známé, jsou kupříkladu podpora trávicích funkcí a podpora správné práce žaludku, snížení hladiny nežádoucího cholesterolu, prevence vzniku a růstu ledvinových i žlučových kamenů, preventivní působení proti vzniku a šíření Alzheimerovy choroby, protioxidační ochrana vůči nádorům i srdečně-cévním chorobám, posílení metabolismu bílkovin, podpora růstu, nervové aktivity, kladně působí i proti vzniku kožních onemocnění, preventivně proti hrozbě infarktu a srdeční mrtvice, napomáhá i pravidelnému fungování ledvin a jater (což se týká vylučování moči a stolice), kladně působí i na snížení krevního tlaku a povzbuzuje tvorbu červených krvinek. Neměli bychom opomenout ani vliv a preventivní působení proti vzniku nádorů, obsah antioxidantů působí i na zvýšení celkové tělesné odolnosti a snižuje podle posledních výzkumů riziko vzniku rakoviny. Rozhodně stojí za povšimnutí ještě povzbuzující účinky u kardiovaskulárních funkcí, tedy toho, jak pracuje srdce a celý oběhový systém. Nakonec z bohatého výčtu kladného působení zlatavého moku připomeňme už jen uklidňující vliv na odbourávání dnes, bohužel, stále častějších stresových situací a depresí. Ale podívejme se samozřejmě i na záporné účinky požívání piva.


 

Nestřídmé pití piva

V případě pravidelné nestřídmé konzumace pochopitelně vliv obsaženého alkoholu může působit problémy, to si nelze zastírat. V přímém dopadu na zdravotní stav je to zejména negativní vliv vyšších dávek, přesahujících hodnotu 40 – 60 mg alkoholu. Taková zátěž je pro organismus nezdravá a mohla by vést k riziku poškození jater, slinivky i nervového systému, v horším případě pak i ke vzniku závislosti. Tomu však lze předcházet rozumným a zodpovědným přístupem ke konzumaci. Také kombinací s dalšími nápoji o vyšším obsahu alkoholu (ano, to je ono nevhodné prokládání piva různými „panáky“ tvrdého alkoholu) již tělu opravdu dobře neuděláme. Východiskem není ani zvýšená konzumace mastných potravin, jak se mezi pivaři občas mylně traduje. Dalším negativním vlivem však mohou být i společenské či rodinné problémy, které člověk může (sice nechtěně, ale bohužel velmi snadno) způsobit, ať už je to problém s komunikací či závažnější problémy, například narušení rodinných vztahů či pracovní výpadky. Ale tohle není způsobeno pivem jako takovým, za dopad nese vinu nezodpovědný člověk, který správně neodhadl situaci a to samozřejmě pivu za vinu dávat nelze.

V celkovém shrnutí tedy nezbývá, než hodnotit vliv pití piva v přiměřeném množství jako věc pro lidský organismus kladnou a navíc příjemnou, vždyť vychutnat si dobré pivo, to je prostě radost, jistě to znáte i z vlastní zkušenosti. Že si pivo dají s chutí i mnohé ženy, to je další dobře známý fakt, méně známě jsou už léčivé a preventivní účinky piva právě u žen, stejně jako neoprávněný strach o svou postavu občas podléhají předsudkům, které se vůbec nezakládají na pravdivém základě. A víte o tom, kolik „zkrašlovacích“ výrobků má jako jednu ze složek právě pivo?