Jednoduchý "Ale“

01.08.2014 21:36

Jednoduchý "Ale“


 

  • Seznam ingrediencí pro výrobu piva

  • Množství piva 20 litrů

  • vystírací voda

  • Slad celkové množství 4,5 kg

  • Granul.chmel 25 gramů

  • Sušené svrchní kvasnice - např. Nottingham Ale

  • Vystírku provedeme do maximální teploty 68°C. Do ohřáté vody rozmícháme našrotovaný slad. Vytvoří se řídká kaše, nechat 60 min. odpočívat, jen občasně zamíchat.

  • Pomalu ohřejeme na 75°C za stálého míchání a necháme 30 min. odpočívat..

  • Chmelovar

  • Chmelovar provádíme 75 min. Autor zde přidává chmel ve čtyřech dávkách. Na začátku při scezování 1/3 chmele. Druhou dávku 1/3 po zavaření a třetí dávku 1/6 chmele 10 min. před koncem. Poslední dávku 1/6 do ležáckého tanku při sudování.

  • Hlavní kvašení

  • Ochlazenou mladinu opatrně, aby se nerozvířily kaly, převedeme do kvasné nádoby a zakvasíme pivovarskými kvasnicemi při teplotě 15°C.. Kvašení provádíme do max. teploty 20°C, při maximální době 5 dnů. Nutno sledovat.

  • Ležení 14 dní.

  • Kdo by chtěl vyzkoušet, budu rád za doplnění, případně hodnocení.