Jednoduchý "Ale“
Jednoduchý "Ale“
-
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
-
Množství piva 20 litrů
-
vystírací voda
-
Slad celkové množství 4,5 kg
-
Granul.chmel 25 gramů
-
Sušené svrchní kvasnice - např. Nottingham Ale
-
Vystírku provedeme do maximální teploty 68°C. Do ohřáté vody rozmícháme našrotovaný slad. Vytvoří se řídká kaše, nechat 60 min. odpočívat, jen občasně zamíchat.
-
Pomalu ohřejeme na 75°C za stálého míchání a necháme 30 min. odpočívat..
-
Chmelovar
-
Chmelovar provádíme 75 min. Autor zde přidává chmel ve čtyřech dávkách. Na začátku při scezování 1/3 chmele. Druhou dávku 1/3 po zavaření a třetí dávku 1/6 chmele 10 min. před koncem. Poslední dávku 1/6 do ležáckého tanku při sudování.
-
Hlavní kvašení
-
Ochlazenou mladinu opatrně, aby se nerozvířily kaly, převedeme do kvasné nádoby a zakvasíme pivovarskými kvasnicemi při teplotě 15°C.. Kvašení provádíme do max. teploty 20°C, při maximální době 5 dnů. Nutno sledovat.
-
Ležení 14 dní.
-
Kdo by chtěl vyzkoušet, budu rád za doplnění, případně hodnocení.