Klosterbier - klášterní pivo
Klosterbier - klášterní pivo
-
Celkové množství piva 20 l
-
Základní sladina: 13 %
-
Hořkost: EBU - 20 - mírně hořké
-
Barva: EBC - 40 - tmavě hnědé
-
Procento alkoholu: 5%
-
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
-
Množství a druhy sladu:
-
Vídeňský slad - 2300 gramů
-
Mnichovský slad - 2200 gramů
-
Barevný slad - 40 gramů
-
Kyselý slad - 20 gramů
-
Celkem tedy 4560 gramů šrotovaného sladu
-
Množství chmele: chmel 40 gramů 7,6% alfa kyselin - typ Hallertauer Perle
-
13,5 litrů vody na vystírku
-
18 litrů vody pro dolití
-
Druh kvašení: svrchní
-
Pivo je vyrobeno infuzním rmutováním.
-
Postup vaření
-
Vystírací vodu ohřejeme (13,5 litrů) na 38°C a řádně smícháme s veškerým sladovým šrotem a počkáme asi 20 minut.
-
Dále pomalu ohřejeme na teplotu 50°C. Nádobu necháme uzavřenou a zakrytou vlněnou pokrývkou, aby se zamezilo tepelným ztrátám. Necháme takto odpočívatat po dobu 40 minut.
-
Pomalu ohřejeme na 63°C a zařadíme prodlevu 30 min. Ohřev provádíme pomalu s rychlostí 1°C/1 min.
-
Opět zatopíme a pomalu ohříváme až na teplotu 72°C a zařadíme prodlevu 30 min. Na konci provedeme zkoušku zcukernění jodovou zkouškou. Barevný slad přidáme do sladiny asi 20 minut před rmutováním
-
Odrmutujeme ve scezovací nádobě při teplotě 78°C.
-
Kompletně scedíme a slad propláchneme vodou o teplotě 60°C. Celkové množství by mělo být asi 22 litrů sladiny.
-
Chmelovar - provádí se vždy při odkryté nádobě, pozvolným varem
-
Sladinu uvedeme do varu. Chmelovar trvá 90 min. Dávkuje se chmel ve dvou dávkách, 27 gramů na začátku varu a 13 gramů 5 minut před koncem varu..
-
Mladina se ochladí na 30°C a roztočením (odstředivě) se nechají usadit chmelové zbytky a mladina se stočí. Dále se potom mladina schladí na zákvasnou teplotu, t.j. 16°C. Mezitím si, ale při teplotě 20°C změříme hustotu hustoměrem a můžeme případně převařenou vodou mladinu zředit na požadovanou hodnotu. Mladinu naočkujeme kvasnicemi a uložíme ve spilce.
-
Hlavní kvašení a ležení
-
Hlavní kvašení probíhá při teplotě 16 - 18°C přibližně 10 dní ( je zde nutno počítat s možností delšího kvašení, protože mladina je poměrně hustá, tak nepropadat panice), podle tmavě hnědé deky, by mělo být pivo již vykvašeno (platí přibližně pro pivo 12°). Deku na konci sebereme, aby se nám nepropadla do piva. Poté již pivo stočíme do lahví, soudků, PET ...
-
Sekundární kvašení - pro lepší sekundární kvašení je možno přidat cca lžičku cukru na 1 litr piva. Je nutno sledovat tlaky a případně je nutno tlak snižovat odfouknutím. Doba zrání při 4 - 6°C po dobu 4 týdnů. Potom je nutno teplotu snížit na cca 4°C a při této teplotě vydrží již pivo dostatečně dlouho.