Milk Stout žitný

01.08.2014 21:40

Milk Stout žitný


 

  • Seznam ingrediencí pro výrobu piva

  • Množství piva cca 27 litrů

  • Plzeňský světlý slad - 3,2 kg

  • Karamelový slad tmavý - 0,4 kg

  • Bavorský slad - 0,4 kg

  • Pražené žito - 0,6 kg

  • Barvící slad - 0,27 kg

  • Laktosa - 0,48 kg

  • Glukosa - 0,2 kg

  • Granul.chmel 77 g - 30 g Premiant, 40 g Sládek, 7 g Žatecký červeňák

  • Sušené svrchní kvasnice

  • Infuzní způsob

  • Vystírka do 40°C, odpočinek 15 min.

  • Ohřev na 68°C, odpočinek 60 min.

  • Ohřev na 75°C, odpočinek 15 min.

  • Chmelovar

  • Chmelovar provádíme 60 min., 30 g/60 min. Premiant, 40 g/30 min. Sládek, 7 g/1 min. Žatecký poloraný červeňák

  • Obsah základní sladiny 11%.

  • Doba kvašení 1 - 2 tydny

  • Doba ležení 2 - 3 měsíce i déle

  • Článek volně přepsán z Homebrewing.cz.

  • Jedno z prvních piv autora byl "Stout", ale problémem byl pražený ječmen. Později jej objevil v obchodě pod názvem "Žitovka - pražené žito nemleté", používá starší generace na vaření tzv. bílé kávy. Lze koupit i na www.kavoviny.cz.

  • Původní hustota by měla být mezi 1,042 - 1,056 (11° - 14°EPM, piva v Anglii mají nižší hodnotu extraktu, americké a exportní stouty mají naopak vyšší). Finální hustota 1,010 - 1,023 a obsah alkoholu 4 - 6% obj.. Vystírka provedena do 40°C teplé vody (měla by být uhličitanová) a dále vařeno infuzně.

  • Hořkost 25 - 40 EBU, t.j. spíše o něco nižší, než u nás dostupných "Dry Stoutů". K dispozici mám pouze české odrůdy chmele

  • Kvasinky - používám svrchní, většinou sušené od Muntons a kvasím při 20°C. Ležení minimálně 2 - 3 měsíce (11°), ale čím déle, tím lépe.