Milk Stout žitný
Milk Stout žitný
-
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
-
Množství piva cca 27 litrů
-
Plzeňský světlý slad - 3,2 kg
-
Karamelový slad tmavý - 0,4 kg
-
Bavorský slad - 0,4 kg
-
Pražené žito - 0,6 kg
-
Barvící slad - 0,27 kg
-
Laktosa - 0,48 kg
-
Glukosa - 0,2 kg
-
Granul.chmel 77 g - 30 g Premiant, 40 g Sládek, 7 g Žatecký červeňák
-
Sušené svrchní kvasnice
-
Infuzní způsob
-
Vystírka do 40°C, odpočinek 15 min.
-
Ohřev na 68°C, odpočinek 60 min.
-
Ohřev na 75°C, odpočinek 15 min.
-
Chmelovar
-
Chmelovar provádíme 60 min., 30 g/60 min. Premiant, 40 g/30 min. Sládek, 7 g/1 min. Žatecký poloraný červeňák
-
Obsah základní sladiny 11%.
-
Doba kvašení 1 - 2 tydny
-
Doba ležení 2 - 3 měsíce i déle
-
Článek volně přepsán z Homebrewing.cz.
-
Jedno z prvních piv autora byl "Stout", ale problémem byl pražený ječmen. Později jej objevil v obchodě pod názvem "Žitovka - pražené žito nemleté", používá starší generace na vaření tzv. bílé kávy. Lze koupit i na www.kavoviny.cz.
-
Původní hustota by měla být mezi 1,042 - 1,056 (11° - 14°EPM, piva v Anglii mají nižší hodnotu extraktu, americké a exportní stouty mají naopak vyšší). Finální hustota 1,010 - 1,023 a obsah alkoholu 4 - 6% obj.. Vystírka provedena do 40°C teplé vody (měla by být uhličitanová) a dále vařeno infuzně.
-
Hořkost 25 - 40 EBU, t.j. spíše o něco nižší, než u nás dostupných "Dry Stoutů". K dispozici mám pouze české odrůdy chmele
-
Kvasinky - používám svrchní, většinou sušené od Muntons a kvasím při 20°C. Ležení minimálně 2 - 3 měsíce (11°), ale čím déle, tím lépe.