Svatavský trpaslík 1 - světlé
Jednodušeji to už snad ani nejde. Já bych to nazval základním pivem a od něj lze potom cokoli odvíjet.
-
Infuzní způsob
-
Celkové množství piva cca 20 l
-
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
-
4,5 kg Plzeňský světlý slad
-
200 gramů Bavorský slad
-
90 gramů poloranný červeňák ve třech dávkách. 30 g na začátku, 40 g uprostřed a 20 g 5 min. před koncem
-
Vystírku provést do 14 litrů vody 40°C, 20 min. nechat odpočívat
-
Ohřát na teplotu 72°C, 15 min. oddech
-
Pomalu ohříváme až k varu a vaříme asi 5 - 10 min.
-
Celkové množství sladiny cca 24 litrů
-
Scezování sladiny - provedeme pomalu abychom zachytili co nevíce kalu, nejlepší síto je usazené mláto
-
Mláto horkou vařící vodou řádně propláchnout - 10 litrů
-
Chmelovar 90 min., potom necháme asi 20 min. odpočívat. Nezapomenout, že se musí odpařit voda až do požadovaného množství.
-
Schladit na zákvasnou teplotu: pro svrchní kvašení na 18 - 20°C, pro spodní kvašení 8°C
-
Kvašení - zakvašení provést pomocí svrchních nebo spodních kvasnic - druh, co kdo sežene.
-
Stáčení a ležení, standartním způsobem