Svatavský trpaslík 1 - světlé

01.08.2014 21:15

Jednodušeji to už snad ani nejde. Já bych to nazval základním pivem a od něj lze potom cokoli odvíjet.

  • Infuzní způsob

  • Celkové množství piva cca 20 l

  • Seznam ingrediencí pro výrobu piva

  • 4,5 kg Plzeňský světlý slad

  • 200 gramů Bavorský slad

  • 90 gramů poloranný červeňák ve třech dávkách. 30 g na začátku, 40 g uprostřed a 20 g 5 min. před koncem

  • Vystírku provést do 14 litrů vody 40°C, 20 min. nechat odpočívat

  • Ohřát na teplotu 72°C, 15 min. oddech

  • Pomalu ohříváme až k varu a vaříme asi 5 - 10 min.

  • Celkové množství sladiny cca 24 litrů

  • Scezování sladiny - provedeme pomalu abychom zachytili co nevíce kalu, nejlepší síto je usazené mláto

  • Mláto horkou vařící vodou řádně propláchnout - 10 litrů

  • Chmelovar 90 min., potom necháme asi 20 min. odpočívat. Nezapomenout, že se musí odpařit voda až do požadovaného množství.

  • Schladit na zákvasnou teplotu: pro svrchní kvašení na 18 - 20°C, pro spodní kvašení 8°C

  • Kvašení - zakvašení provést pomocí svrchních nebo spodních kvasnic - druh, co kdo sežene.

  • Stáčení a ležení, standartním způsobem