Světlý ležák spodně kvašený

01.08.2014 18:18

Celkové množství piva cca 20 l


 

Infuzní způsob

 

  • Seznam ingrediencí pro výrobu piva

  • 4,5 kg Plzeňský světlý slad

  • 50 gramů poloraný červeňák ve třech dávkách

  • 7 - 10 gr. spodních kvasnic - sušené

  • 18 l vody - vystírka, 6 l vody - vyslazení

  • Vystírku provést do 18 litrů vody 38 - 40°C, 10 min. míchat

  • Ohřát na teplotu 53°C, 10 min. prodleva

  • Ohřev na 63°C, 30 min. prodleva, jódová zkouška

  • Ohřev na 73°C, 30 min. prodleva, jódová zkouška

  • Ohřev na 78°C, 30 min. prodleva a následně scedit

  • Po scezení propláchnout 6 litry teplé vody 78°C

  • Chmelovar 90 min. - rozdělíme chmel na tři díly. První díl nasypeme cca 10 min. po začátku varu, druhý díl v polovině a poslední díl cca 5 min před koncem

  • Schladit na zákvasnou teplotu (10 - 12°C)

  • Kvašení - zakvašení provést pomocí spodních kvasnic - druh, co kdo sežene. Během kvasného procesu je nutno sbírat pěnu (tzv. deku) na hladině

  • Doba ležení 4 - 5 týdnů