Weizen – nakuřované pšeničné
Celkové množství piva 20 l
-
Základní sladina: 13,5%
-
Hořkost: 44 IBU
-
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
-
Množství a druhy sladu:
-
Pšeničný nakuřovaný slad 4100 gramů
-
Pšeničný nakuřovaný pražený slad 680 gramů
-
Rýžové plevy 450 gramů (zde vidím pouze možnost sehnat v prodejnách racionální výživy)
-
Kvasinky: použít kvasinky určené speciálně pro pšeničná piva (Německé)
-
Množství a druh chmele: 170 gramů/Žatecký poloranný červeňák
-
- 1. dávka 28 gr./ 60 minut
-
- 2. dávka 57 gr./ 20 minut
-
- 3. dávka 85 gr./ 5 minut
-
Protože nejsou uvedeny parametry vystírky, je možno postupovat dvěmi způsoby. První z nich je stejný, jako u předcházejícího předpisu stejného autora a druhý je možno provést tak, že provedeme vystítku najednou do cca 14 litrů vody a zbytek doléváme postupně při vyslazování. Toto je nutno vyzkoušet, ale jsem toho názoru, že podstatný rozdíl asi nebude.
-
Druh kvašení: svrchní
-
Pivo je vyrobeno, jako pivo svrchní, třístupňovým infuzním rmutováním.
-
Vystírka do 40°C teplé vody po dobu 20 minut
-
Pomalu ohřejeme na 50°C a zařadíme prodlevu 20 min.
-
Pomalu ohřejeme na 64°C a zařadíme prodlevu 30 min.
-
Pomalu ohřejeme na 79°C a zařadíme prodlevu 45 min. Zde nevím jestli se nejedná o překlep, protože v odborné literatuře se běžně uvádí teplota 76°C.
-
Odrmutování provedeme při teplotě 76°C
-
Chmelovar
-
Chmelovar vaříme 60 min.
-
Hlavní kvašení a ležení
-
Hlavní kvašení probíhá při teplotě 18 - 20°C přibližně týden.
-
Dobu zrání si už určete sami, ale přibližně 2 - 3 týdny.