Weizen - s pomerančovou kůrou

01.08.2014 18:29


 

Celkové množství piva 50 litrů

  • Seznam ingrediencí pro výrobu piva

  • Slad 11 kg

  • 70% tvoří pšeničný slad a zbytek ječný slad

  • 1/2 kg sušené pomerančové kůry namleté a nebo nastrouhané nahrubo před usušením. Nutno pořádně před sušením omýt kartáčkem

  • chmel 50 gramů poloranný červeňák

  • 50 litrů vody na vystírku

  • voda pro dolití dle potřeby

  • Vystírka do 50°C teplé vody namíchané slady, prodleva 15 min.

  • Pomalu ohřejeme na 78°C°C a zařadíme prodlevu 15 min.

  • Scezování - necháme usadit 20 min ve scezovací nádobě a potom scedíme.

  • Sladinu vrátíme do varné nádoby, vysladíme mláto teplou vodou - nepřekročit nejvyšší povolenou teplotu, což je v tomto případě 78°C a doplníme na původních 50 litrů.

  • Chmelovar

  • Chmelovar vaříme 90 min. Dávkuje se chmel do třech dávek. První část na začátku, druhá část uprostřed varu a poslední část 5 min. před koncem varu.

  • Do plátěného pytlíku dáme pomerančovou kůru, kterou 10 min. před koncem chmelovaru ponoříme do varné nádoby (po skončení varu vyndat)

  • Mladinu necháme 30 min. odstát

  • Prudce ochladíme na 15°C a zakvasíme svrchními, nejlépe weizen kvasnicemi. Teplota po celou dobu kvašení nemá přestoupit 18°C.

  • Hlavní kvašení (primární)trvá 3 - 4 dny, konec poznáme podle ztmavnutí a propadání pěny. Po fouknutí se pěna neuzavírá, hladina je stále vidět.

  • Stočíme do uzavřených nádob (např.PET). Vznikající tlak postupně odpouštíme. Pivo zraje při teplotě 1°C - 4°C minimálně 21 dní.

  • Potom s přáteli vypijeme

  • Poznámka: pokud použijete nesladovanou pšenici, poměr sladů musí být 50 na 50. Nesladovaná pšenice má nižší výtěžnost a horší scezování.