Weizen - s pomerančovou kůrou
Celkové množství piva 50 litrů
-
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
-
Slad 11 kg
-
70% tvoří pšeničný slad a zbytek ječný slad
-
1/2 kg sušené pomerančové kůry namleté a nebo nastrouhané nahrubo před usušením. Nutno pořádně před sušením omýt kartáčkem
-
chmel 50 gramů poloranný červeňák
-
50 litrů vody na vystírku
-
voda pro dolití dle potřeby
-
Vystírka do 50°C teplé vody namíchané slady, prodleva 15 min.
-
Pomalu ohřejeme na 78°C°C a zařadíme prodlevu 15 min.
-
Scezování - necháme usadit 20 min ve scezovací nádobě a potom scedíme.
-
Sladinu vrátíme do varné nádoby, vysladíme mláto teplou vodou - nepřekročit nejvyšší povolenou teplotu, což je v tomto případě 78°C a doplníme na původních 50 litrů.
-
Chmelovar
-
Chmelovar vaříme 90 min. Dávkuje se chmel do třech dávek. První část na začátku, druhá část uprostřed varu a poslední část 5 min. před koncem varu.
-
Do plátěného pytlíku dáme pomerančovou kůru, kterou 10 min. před koncem chmelovaru ponoříme do varné nádoby (po skončení varu vyndat)
-
Mladinu necháme 30 min. odstát
-
Prudce ochladíme na 15°C a zakvasíme svrchními, nejlépe weizen kvasnicemi. Teplota po celou dobu kvašení nemá přestoupit 18°C.
-
Hlavní kvašení (primární)trvá 3 - 4 dny, konec poznáme podle ztmavnutí a propadání pěny. Po fouknutí se pěna neuzavírá, hladina je stále vidět.
-
Stočíme do uzavřených nádob (např.PET). Vznikající tlak postupně odpouštíme. Pivo zraje při teplotě 1°C - 4°C minimálně 21 dní.
-
Potom s přáteli vypijeme
-
Poznámka: pokud použijete nesladovanou pšenici, poměr sladů musí být 50 na 50. Nesladovaná pšenice má nižší výtěžnost a horší scezování.