Návody na různá piva
Nealko a nízkoalkoholové pivo
Výroba piva se sníženým obsahem alkoholu
31.07.2014 21:17
Postup pro přípravu 30 litrů:
a) světlé či polotmavé pivo – 1,5 kg zvolené směsi sladů (např. 800 g pšeničného a 700 g bavorského nebo 1000 g bavorského a 500 g světlého)
b) černé pivo – 2 kg vhodné směsi sladů (např. 1.500 g karamelového, 300 g barevného a 200 g světlého)
Vystírá se cca 8 litry...
Ležáky
Světlý ležák spodně kvašený
01.08.2014 18:18
Celkové množství piva cca 20 l
Infuzní způsob
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
4,5 kg Plzeňský světlý slad
50 gramů poloraný červeňák ve třech dávkách
7 - 10 gr. spodních kvasnic - sušené
18 l vody - vystírka, 6 l vody - vyslazení...
Polosvětlý ležák s přídavkem carahell
01.08.2014 18:15
na cca 20 litrů piva
3,6kg český slad
0,4kg CARAHELL
0,2Kg pšeničný
Vodu napustím v předvečer várky, do vody přidávám kyselinu citronovou v množství 1,7g na 17 litrů vystírací vody.
Vystírka do 39 stupňů, prodleva 20 minut,
ohřev na 52 st.,...
Granátový rubínový ležák
01.08.2014 18:13
Celkové množství piva 50 l
Základní sladina:
Hořkost: EBU
Barva: EBC
Procento alkoholu:
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Množství a druhy sladu:
Plzeňský slad - 7 kg
Bavorský slad - 5 kg
Karamelový slad - 0,5 kg...
Weizen
Weizen – nakuřované pšeničné
01.08.2014 19:02
Celkové množství piva 20 l
Základní sladina: 13,5%
Hořkost: 44 IBU
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Množství a druhy sladu:
Pšeničný nakuřovaný slad 4100 gramů
Pšeničný nakuřovaný pražený slad 680 gramů
Rýžové plevy 450 gramů (zde vidím pouze...
Weizen – pšeničné světlé pivo
01.08.2014 19:02
Várka cca 25l horké mladiny, rmutování infúzní - rmutovací schéma podle Weyermannu
Suroviny:
Plzeňský slad: 2,5 kg
Pšeničný slad: 2,5 kg
chmel ŽPČ (granule 90): 30g
Kvasnice: svrchní (Weizen)
Varný postup:
nálev na vystírání v množství 17,5 litrů...
Weizen - Grodziskie
01.08.2014 19:00
Celkové množství piva 20 l
Základní sladina: 8%
Hořkost: neuvedeno
Barva: neuvedeno
Procento alkoholu: neuvedeno
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Množství a druhy sladu:
Pšeničný světlý slad 1000 gramů
Nakuřovaný slad 1500 gramů...
Pivo Plzeňského typu
Kreysakovo pivo Plzeňského typu
01.08.2014 21:26
Kreysakovo - pivo plzeňského typu
Celkové množství piva 15 litrů
Seznam ingrediencí pro výrobu piva - dvourmutové
Slad 4,5 kg
Chmel 22 gramů
Kvasnice spodní tekuté
15 litrů vody
voda pro dolití dle potřeby
Zahřát vodu na 40°C a potom...
Světlé pivo Pzeňského typu 4
01.08.2014 19:12
Celkové množství piva 20 l
Základní sladina: 14 % - BE 22
Hořkost: EBU - neuvedeno
Barva: EBC - neuvedeno
Procento alkoholu: 6 - 7%
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Množství a druhy sladu:
Plzeňský slad - 4,5 kg
Množství chmele: chmel...
Světlé pivo Pzeňského typu 3
01.08.2014 19:10
Infuzní způsob
Celkové množství piva cca 10 l
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
- Obsah základní sladiny - neuveden
2 - 2,5 kg Plzeňského světlého sladu
12 gramů chmelových pelet a nebo 4 dkg chmelových šišek ve dvou dávkách
Postup výroby...
Březňák
Březňák 12% spodně kvašené
01.08.2014 22:13
Richter - Pivní březňák - marzen 12% EPM
Infuzní způsob
Celkové množství piva cca 20 l
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
4,2 kg světlý slad
0,25 kg mnichovský slad
40 gramů poloraný červeňák ve třech dávkách
15 l vody - vystírka, 10 - 11...
Březňák 2
01.08.2014 21:13
Celkové množství piva 20 litrů
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Plzeňský slad 4,1 kg
Karamelový slad 200 gramů
Chmel (4% alfa kyselin) 90 gramů
spodní kvasnice
14 l vody na vystírání
16 l vody na dolití
Zde je dle mého názoru malý objem...
Březňák 3
01.08.2014 21:13
Celkové množství piva 20 l
Základní sladina: 14 %
Hořkost: EBU - neuvedeno
Barva: EBC - neuvedeno
Procento alkoholu:
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Množství a druhy sladu:
Plzeňský slad - 1 kg
Vídeňský slad - 1,5 kg
Mnichovský...
Svatavský trpaslík
Svatavský trpaslík 8 - Polotmavý čtyřdruhový sladový speciál
01.08.2014 21:24
Polotmavý čtyřdruhový speciál
Vařeno dekokčním způsobem na dva rmuty
Spodní kvašení
Sladu celkem - 5,02 kg
Bavorský slad - 0,5 kg
Plzeňský slad - 3,5 kg
Karamelový slad - 0,5 kg
Pšeničný světlý slad - 0,5 kg
Barvící slad - 0,02 kg...
Svatavský trpaslík 7 - polosvětlé s Bavorským sladem
01.08.2014 21:23
polosvětlé s přídavkem Bavorského sladu
Vařeno dekokčním způsobem na dva rmuty
Spodní kvašení
Bavorský slad - 0,2 kg
Plzeňský slad - 4,5 kg
Voda - 18 l vystírka , 14 l vyslazování, 1 l výplach varné nádoby po rmutech
Chmel 20 gramů - Premiant, 50 gramů -...
Svatavský trpaslík 6 - světlé Plzeňského typu
01.08.2014 21:22
Světlé pivo "Plzeňského typu"
Vařeno dvourmutově
Celkové množství piva cca 20 l
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
4,0 - 4,5 kg Plzeňský světlý slad - rozdíl množství ladu určuje výslednou barevnost a současně hustotu produktu ...
Chmel - 20 gramů Premiant a 50...
Kozel
Rakouský kozel Bock
01.08.2014 21:29
Rakouský Kozel - Bock
EBU 40
EBC 25
Stupňovitost 22%
Alkohol 10,2%
Infuzní způsob
Celkové množství piva cca 20 l
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
5200 gramů Plzeňský světlý slad
6300 gramů Mnichovský slad
Chmel -...
Kozel Bock
01.08.2014 21:28
Celkové množství piva 50 l
Základní sladina: 18% 50 BE
Hořkost: EBU
Barva: EBC
Procento alkoholu:
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Množství a druhy sladu:
Plzeňský slad - 9 kg
Vídeňský slad - 2 kg
Mnichovský slad - 1 kg...
Zahraniční speciály
Jednoduchý "Ale“
01.08.2014 21:36
Jednoduchý "Ale“
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Množství piva 20 litrů
vystírací voda
Slad celkové množství 4,5 kg
Granul.chmel 25 gramů
Sušené svrchní kvasnice - např. Nottingham Ale
Vystírku provedeme do maximální teploty 68°C. Do...
Klosterbier - klášterní pivo
01.08.2014 21:35
Klosterbier - klášterní pivo
Celkové množství piva 20 l
Základní sladina: 13 %
Hořkost: EBU - 20 - mírně hořké
Barva: EBC - 40 - tmavě hnědé
Procento alkoholu: 5%
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Množství a druhy sladu:
Vídeňský...
Německé Sladové pivo
01.08.2014 21:34
Německé Sladové pivo
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Množství piva 20 litrů
Voda na první nálev 8 litrů
Slad celkové množství 4,5 kg - Dunkles Malz (tmavý slad - předpokládám karamel, nebo bavorský ???)
Granul.chmel 100 gramů
Sušené svrchní...
"Sezónní" piva
Vánoční pivo svrchně kvašené pivo
01.08.2014 22:12
Vánoční pivo svrchně kvašené pivo
Celkové množství piva 20 l
Základní sladina: 12,5%
Hořkost: EBU - 24
Barva: EBC - 50
Procento alkoholu: 5,1%
Seznam ingrediencí pro výrobu piva
Množství a druhy sladu:
Mnichovský slad - 4000 gramů...
Vartáš – podzimní pivo
01.08.2014 22:07
Vartáš – podzimní pivo
Recept je asi na 40 L mladiny
Dekokčně 1 rmut
Suroviny:
slad světlý, plzeňský – 5kg
slad mnichovský – 1,5kg
slad vídeňský – 1,5kg
granulovaný chmel (alfa 5,5%) – 125g
vystírací voda – 30L
Postup:...
Smrkové pivo
01.08.2014 22:01
Smrkové pivo
Zde uvádím původní článek na přípravu tzv. "Smrkového piva"
Současně, ale upozorňuji, že je u nás zakázáno strhávání mladých smrkových výhonků
Smrkové pivo - ačkoli je obtížné určit prapůvod vaření smrkového piva, z historicky doložitelných materiálů...
Pivní koktejly
Pivní koktejly
14.08.2014 17:21
Pivní koktejly
Míchání piva
Míchání piva a dělat z něho koktejly je v naší zemi zatím poněkud nepopulární a je jasné proč. Klacický pivař přeci nevymýšlí nápoj, ten už vymysleli za něj.
I přesto se najdou lidé, kteří by s pivem rádi experimentovali. Smíchat pivo s colou nebo jiným nápojem...
Zdroje: wikipedie,Slepý krtek,Brelex,pivní agentura Utopije,milujipivo,pivní klenoty,chmelařský institut s.r.o.,pivní recenze,Framax,
V této rubrice nejsou žádné články.